Przepis z "Księgi Chleba" z wydawnictwa ZYSK I S-KA, kolejny dla mnie bardzo smakowity i warty do powtórzenia, zapraszam, bułeczki są idealne, głównie na śniadanie;)
Przepis w książce jest z całego kg mąki, ja zrobiłam z połowy, ale podam tak jak widnieje w książce.
Składniki:
- 1 kg pełnoziarnistej mąki z zielonego orkiszu ( użyłam orkiszowej ECCO typ 1400 )
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g jogurtu
- 150 g miękkiego masła
- 40 g świeżych drożdży
- 200-250 ml letniego mleka
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- drożdże rozpuścić w letnim mleku
- dodać jogurt, masło i wymieszaną z solą mąkę
- wszystkie kładniki wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić
- zebrać ciasto w kulę i odstawić w ciepłe miejsce
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie rosło około 40 minut) wyrobić je jeszcze raz a następnie uformować kuleczki (20-24 sztuki) i ułożyć w natłuszczonej blaszce (piekłam na papierze), zostawic jeszcze na 10 minut do podrośnięcia
- piec około 30-35 minut na środkowej półce w piekarniku nastawionym na 200 stopni - (nie nagrzewać wcześniej)
Przepis dodaję do akcji
Smacznego:)
domowe bułeczki to coś wspaniałego! muszę zrobić, są świetne :)
OdpowiedzUsuńSą pyzniutkie, delikatne i słodkawe;)
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńJak zawsze pyszne. Ja ich nie wypróbuję jak na razie bo ten jogurt i mleko ale Twojemu synkowi się nie dziwię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu;) Właśnie rosną mi orkiszowe kajzeri, co z tego będzie.... zobaczymy, bo nie mam już zwykłej mąki, a nie chcę kupować w sklepie, kiedy w sobotę jedziemy do młyna;)
UsuńAleż teraz mam ochotę na takie bułeczki ... muszę wreszcie zakasać rękawy i maszerować do kuchni :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, szybciutko się je robi, szybciutko znikają;)
UsuńNie ma to jak świeże bułeczki na śniadanko:) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jestem na etapie przerabiania najpierw bułek z nowej książki, stąd były na śniadanie;)
Usuń