Dziś u nas jajecznica na masełku, doprawiona tylko solą i pieprzem a do tego chleb orkiszowy z dynią i chrzanem na zakwasie - przepis wkrótce, do chleba rzodkiewki i szczypior.
Składniki dla 2 osób:
- 5 jajek
- 2 lyżki masła
- świeżo zmielona sól i pieprz
Przygotowanie:
- jajka umyć, wybić do miseczki - ja zawsze wybijam po jednym i dodaję do miski docelowej, potrafią byc niespodzianki w jajkach, których nie lubię;(
- dodać sól i pieprz - nie mieszać
- na patelni rozgrzać masło, wylać jajka i łopatką ciągle mieszając na średnim palniku ciągle je obsmażać - my lubimy jak się zetnie białko, a żółtko dopiero zaczyna się ścinać - taką "mokrawą"
- wyłożyć na talerz, podać z pieczywem
Smacznego;)
jajecznica na maśle jest super!
OdpowiedzUsuńnajlepsza i najprostsza;)
UsuńI żyć, nie umierać!:)
OdpowiedzUsuńo tak, jeszcze jakby mi Ktoś zrobił taką jajecznicę...
UsuńŚniadanko wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńna maśle życie nabiera smaku, a jajko to już na pewno :) śliczne śniadanko :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Pozdrawiam!
Usuń