logo

środa, 11 lipca 2012

Sałatka z pomidorów z balsamico, oliwą, ziołami

Pomidory mogłabym jeść codziennie, cały rok, ale latem, kiedy są dostępne takie prosto ze szklarni albo z pola (na te muszę jeszcze chwilę poczekać) smakują szczególnie pysznie.
Do tego upały sprawiają, że chce się jeść lżej, uzupełnić co nie co witamini i mikroelementów więc tak sałatka pasuje idealnie;)



Najlepiej smakuje z dodatkiem domowego pieczywa, bagietki, do dań z grilla.




Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka balsamico
  • 3 łyżki  Oliwy z oliwek extra vergine Classico Monini
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • świeże oregano, bazylia
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:
  • pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry - ja najpierw nacinam skórkę pomidora na 4-ry i potem przelewam wrzątkiem, potem eleganco obieram; pokroić na 6-8 cząstek
  • czosnek obrać, rozgnieść
  • do misko włożyć pomidory, rozgnieciony ząbe czosnku, wymieszać, odstawić na 5 minut
  • polać octem, oliwą, przyprawic solą, pieprzem, posypać ziołami, delikatnie przemieszać, odstawić na kolejne 5 minut, żeby smaki się połączyły


Smacznego;)


Przepis dodaję do akcji

Z oliwą extra vergine można...


16 komentarzy:

  1. Nic więcej mi nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także, jem ją na zmianę z wersją z jogurtem i za każdym razem smakuje jeszcze pyszniej;)

      Usuń
  2. Jak prosto, a jak pysznie :) Ja też mogłabym jadać dobre pomidory na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste smaki są zdecydowanie najlepsze :) Pomidory, oliwa i bazylia to klasyka gatunku. Ciekawy dodatek balsamico, choć jak dla mnie to sałatka musi być bez czosnku, bo jestem na niego uczulona.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez czosnku też smakuje wyśmienicie, jak mamy wolne to zjadamy z czosnkiem i oboje nim "pachniemy", ale bez też jest pyszna;)

      Usuń
  4. Jak dla mnie to sałatka jest wprost idealna do chrupiącej jeszcze ciepłej bagietki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie bomba uwielbiam tak podane pomidory nie ma nic lepszego jak wybieranie kawałkiem chleba sosu z miseczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, moczenie kawałków chleba w tym sosie - obowiązkowe i już rytualne;)
      Ściskam Kasiu!!!

      Usuń
  6. Już nie mogę się doczekać na sezon na pomidory. Sałatka z pomidorów, cebuli i polana jogurtem wita na naszym stole prawie każdego dnia:)
    Lada dzień, lada chwila i będzie nowy, pomidorowy sezon!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czekam jeszcze na malinowe i bawole serca... to dopiero są pomidory!!! Pozdrawiam!

      Usuń
  7. To jest coś, co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pomidory, już niedługą pojadę do Babci na działkę i to dopiero będą pomidory, oj mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O też objadam się teraz pomidorami:) świeża chrupiąca bułeczka, masełko i pomidor malinowy to idealne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...