logo

wtorek, 5 grudnia 2017

Skrzydeła w whiskey, słodko-ostre, na imprezę, dla Niego, NAJLEPSZE!!!

Ja wiem, że mamy grudzień i poszukujecie już świątecznych przepisów.
Ale nadal mamy jesień - chodź czujemy z każdej strony nadchodzącą zimę :)
Dlatego pozostając w jesiennych klimatach ale będąc jedną nogą już w tych grudniowych - świątecznych - dzielę się z Wami przepisem na skrzydełka.
Słodko-ostre, z wyczuwalnym smakiem whiskey i miodu, idealne na przekąski, do zabrania na imprezę czy przystawkę w drugim lub trzecim dniu Świąt czy idealnym przegryzaczem na Sylwestra.





Składniki na około 20 skrzydełek:
  • 20 skrzydełek z kurczaka
  •  pół kg miodu
  • 150 ml whiskey
  •  przyprawy: papryka słodka - 2 łyżeczki,  2 łyżeczki rozmarynu, curry - 1 łyżeczka, pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki, pieprz, 1/2 łyżeczki soli, czarny mielony - 1/2 łyżeczki, kolendra mielona - 1/2 łyżeczki, imbir 1/2 łyżeczki, szczypta kardamonu LUB ULUBIONA MIESZANKA OSTREJ PRZYPRAWY DO KURCZAKA - koniecznie spróbujcie jak smakuje po dodaniu wszystkich składników i jak czegoś Wam brakuje to dodajcie,aby Wasze kubki smakowe były zadowolone
  • 50 ml sosu sojowego
  • 150 ml sosu ananasowego lub 100 g trzcinowego cukru
  • 150-200 ml przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki oleju 

Przygotowanie:
  • do garnka wlewamy miód,, whiskey i sos sojowy, doprowadzamy do zagotowania, mieszamy ciągle gotując około 5-7 minut
  • dodajemy po kolei wszystkie przyprawy i mieszając doprowadzamy do zagotowania
  • dodajemy sok ananasowy lub cukier, wodę, doprowadzamy do zagotowania, próbujemy, w razie konieczności dodajemy przyprawy, których może być za mało, odstawiamy do wystygnięcia
  • skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć "lotki" - można zostawić na wywar
  • pozostałą część skrzydełka przecinamy na pół otrzymując 2 części
  • zalewamy skrzydełka zalewą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc
  • następnego dnia  rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy skrzydełka z każdej strony do zarumienienia i delikatnego przypieczenia się
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy marynatą i dopiekamy w piekarniku około 55-60 minut w 170 stopniach " pod przykryciem'' i odsłaniamy dopiekając kolejne 10 minut już odkryte

Smacznego:)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...