logo

poniedziałek, 8 lipca 2013

Marynowany camembert z grilla

Niby nic takiego a jakie to dobre;)
Przygotowanie trwa kilka minut, dobieramy zioła do swoich kubków smakowych - ja wierna jestem tymiankowi i majerankowi w tym zestwieniu, do tego kolorowy pieprz, sól himalajska i... olej rydzowy!
Możecie dać rzepakowy - ale koniecznie tłoczony na zimno lub oliwę z oliwek extra virgine!





Składniki dla 4 0sób (albo 8 - jak ta 4-ka się podzieli;) ):
  • 4 serki camembert  - każdy o wadze 150 g
  • po kilka gałązek tymianku i majeranku
  • kolorowy pieprz - około 4 łyżeczek
  • sól himalajska - może być morska - 1 łyżeczka
  • po 4 łyżeczki oleju

Przygotowanie:
  • pieprz delikatnie rozgnieść w moździeżu, żeby tylko "popękał"
  • camemberty ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, solą (1 łyżeczka jest na wszystkie 4 sztuki), obłożyć ziołami i na sam koniec polać olejem



  • naczynie zamknąć i wstawić do lodówki, po kilku godzinach serki odwrócić
  • tuż przed upieczeniem każdy zawinąć w folię aluminiową - pakując je dodajmy zioła, pieprz i olej, w którym się marynowały)
  • grillujemy około 15-20 minut - najlepsze z domową konfiturą - ja polecam porzeczkową lub borówki albo czereśnie z tonką i rumem



Smacznego;)



9 komentarzy:

  1. Och! Właśnie podobne cudo było u nas na grillu w sobotę. Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam marynowanego camemberta... Strasznie ciekawa jestem smaku... A z grilla, to już w ogóle pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak nie lubię, tak zapiekany jest obłędny! z ziołami muszę zrobić, ostatnio u mnie z balsamico i cebulką u mnie były

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...uwielbiam takie serki:) ale narobiłaś mi smaka, będę musiała sobie takie pyszności sprawić:)
    Pozdrawiam cieplutko
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, pyszności! ;) Ależ się wyrobiłaś, Ewunia! Cudne fotki! :) Uściski.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...