logo

czwartek, 19 lipca 2012

Tagiatelle z kurkami i tymiankiem

Kiedy zobaczyłam ten makaron u Kasi z bloga Mama Alergika Gotuje, wiedziałam, że moje kurki skończą w podobnym wydaniu, tak więc Kasiu, dziękuję za inspirację;)
Pierwszy i napewno nie ostatni raz ta propozycja będzie serwowana na naszym stole, tym bardziej, że kurki są tak naprawdę do samego końca sezonu grzybowego, tylko im pózniej tym ich mniej.
Dodatek tymianku, to był strzał w 10-tkę, danie bylo niesamowicie aromatyczne, a duża ilość pieprzu sprawiła, że miało charakter i nie było za ostre, gdyby Ktoś się o to obawiał;)



Składniki dla 3 osób:

  • makaron tagiatelle - 5-6 gniazd
  • 4 garście czystych i umytych kurek
  • niepełna garść świeżo zerwanego tymianku
  • 4 łyżki masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona sól morska
Przygotowanie:
  • makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, zlać, odcedzić, polać odrobiną oleju, wymieszać - robię tak, żeby się nie posklejał
  • na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy kurki, podduszamy na średnim ogniu około 4-5 minut ciągle mieszając
  • dodajemy makaron, smażymy 2-3 minuty - ciągle mieszamy, posypujemy tymiankiem
  • wykładamy na talerze, przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem - ten zawsze sypię na makaron i naokoło niego


Smacznego;)

17 komentarzy:

  1. Melduję Pani Kierowniczko, że dżemy z jagód już są gotowe;-)

    Makaron z kurkami pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu, niech pysznie smakują;) i przypominają o mnie;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszlo pysznie, wspominamy do dziś, na szczęście sezon na kurki trwa;)

      Usuń
  3. Jejku jakie pyszności! Chętnie bym taki zjadła..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) My może jutro zrobimy powtórkę, dziś nazbieraliśmy kolejny koszyk;)

      Usuń
  4. Świetny przepis i prezentuje się pięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ proszę moja Droga:) Wyszedł super, ja bardzo lubię makaron i kurki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, gdyby nie Ty, to bym nie wymyśliła tego;) jeszcze raz dziękuję;)

      Usuń
  6. Tagiatelle z kurkami to jedno z najlepszych zestawień obiadowych na lipiec. Zdecydowanie do zrobienia w najbliższych dniach!

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie Edith, czekam na wrażenia smakowe:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...