logo

piątek, 24 sierpnia 2012

Udka z kurczaka, fasolka i ziemniaczki

Uwielbiam i szykować i jeść jednonaczyniowe obiady - nie ma stosu naczyń do mycia, nie stoję przy kuchence, robi sie samo i wychodzi zawsze pysznie.


Tym razem zaserwowałam swojej rodzince udka marynowane w curry, pieprzu cayenne i occie ryżowym z fasolką szparagową, do tego ziemniaczki w majeranku a całość podlana.... za chwilę przeczytacie czym ;)



Składniki:

  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 8 udek z kurczaka - bez skóry

Wszystkie składniki marynaty ze sobą wymieszać w dużym pojemniku z pokrywką, wrzucić do niego udka z kurczaka, potrząsnąć kilka razy, żeby wszystkie udka były w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej całą noc.

  • fasolka szparagowa - porcja dla 3 osób
  • młode i małe ziemniaczki - porcja dla 3 osób
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 ml whisky
  • 3 główki czosnku

Przygotowanie:
  • naczynie smarujemy 2 łyżkami oliwy
  • układamy zamarynowane udka z kurczaka, obok obrane ziemniaczki i fasolkę
  • ziemniaki posypujemy majerankiem
  • kurczaka polewamy pomalutku whisky
  • całość skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy
  • pomiędzy mięso i ziemniaki ułożyć połówki czosnku


  • wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 220 stopni - piec 15-20 minut
  • potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec koło 35-45 minut już pod przykryciem  (przy okazji zmniejszenia temperatury można ziemniaczki i udka przewrócić na drugą stronę)


Smacznego;)


10 komentarzy:

  1. Pyszności. Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, za smak i bezproblemowość;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. a jeśli nie mam w domu whisky??? można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, a może białe albo różowe winko?;) I szkoda,że nie wiem, Komu odpowiadam;(

      Usuń
  3. pijane kuraki:D:D:D:D aż mi ślinką cieknie:) uwielbiam takie jedzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny posmak został, bo procenty i tak wyparowały;)

      Usuń
  4. Takie obiady to ja lubię! Bez bałaganu, bez pocenia się w kuchni no i pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...