Tym razem zaserwowałam swojej rodzince udka marynowane w curry, pieprzu cayenne i occie ryżowym z fasolką szparagową, do tego ziemniaczki w majeranku a całość podlana.... za chwilę przeczytacie czym ;)
Składniki:
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 5 łyżek octu ryżowego
- 8 udek z kurczaka - bez skóry
Wszystkie składniki marynaty ze sobą wymieszać w dużym pojemniku z pokrywką, wrzucić do niego udka z kurczaka, potrząsnąć kilka razy, żeby wszystkie udka były w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
- fasolka szparagowa - porcja dla 3 osób
- młode i małe ziemniaczki - porcja dla 3 osób
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki oliwy
- 50 ml whisky
- 3 główki czosnku
Przygotowanie:
- naczynie smarujemy 2 łyżkami oliwy
- układamy zamarynowane udka z kurczaka, obok obrane ziemniaczki i fasolkę
- ziemniaki posypujemy majerankiem
- kurczaka polewamy pomalutku whisky
- całość skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy
- pomiędzy mięso i ziemniaki ułożyć połówki czosnku
- wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 220 stopni - piec 15-20 minut
- potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec koło 35-45 minut już pod przykryciem (przy okazji zmniejszenia temperatury można ziemniaczki i udka przewrócić na drugą stronę)
Smacznego;)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że pycha!
UsuńPyszności. Uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńJa też, za smak i bezproblemowość;) Pozdrawiam!
Usuńa jeśli nie mam w domu whisky??? można pominąć?
OdpowiedzUsuńmożna, a może białe albo różowe winko?;) I szkoda,że nie wiem, Komu odpowiadam;(
Usuńpijane kuraki:D:D:D:D aż mi ślinką cieknie:) uwielbiam takie jedzenie
OdpowiedzUsuńFajny posmak został, bo procenty i tak wyparowały;)
UsuńTakie obiady to ja lubię! Bez bałaganu, bez pocenia się w kuchni no i pyszne!
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi;)
Usuń