A tak na poważnie, sekret smaku oprócz zalewy, która nam bardzo odpowiada tkwi w małych- młodych ogórkach, im mniejsze, tym lepsze.
Widok mętnej zalewy w słoiku może nie zachęca, ale wierzcie mi, jest to kolejny przepis mojej Mamy i są pyszne!
Składniki:
- małe, młode ogoreczki gruntowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- gorczyca
Zalewa:
- 1 l wody
- 240 ml octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 2 łyzki soli
- 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
- przyprawy typu: ziele, pieprz i gorczycę wrzucić do słoików
- zalewę zagotować, wystudzić
- ogórki umyć, obrać, pokroić na 4-ry, układać w słoiku "na stojąco"
- zalać zimną zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować od zagotowania 7 minut
- po pasteryzacji postarać się jak najszybciej wystudzić - wtedy ogórki pozostaną jędrne, ja napełniam zlew ciepłą wodą i do niej wstawiam słoiki z garnka - nie może być za zimna bo słoik pęknie, postoi tak koło 10 minut i przekładam do zimnej wody na kolejne 10 minut - proszę być tylko ostrożnym, w tym roku jeszcze nie straciłam słoika, ale się zdarza;)
Smacznego;)
Zapraszam także na inne przetwory z ogórków:
moja babcia takie robi :) pycha!
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i jak smakowicie chrupią!
UsuńKoniecznie muszę takie mieć! Do roboty więc!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Pozdrawiam Aniu!
UsuńZrobiłam klika dni temu te ogórki - pierwszy raz w życiu. Są rewelacyjne. Muszę jeszcze dorobić trochę słoiczków, bo nie wiem, czy coś zostanie na zimę.Naprawdę polecam.
OdpowiedzUsuńHej, a jakie dokładne ilości składników?
OdpowiedzUsuńCzy trzeba obierać ogórki ?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńzarówne we wstępie jak i w sposobie przygotowania jest napisane, że tak, obieramy ogórki ;)
Przygotowanie:
przyprawy typu: ziele, pieprz i gorczycę wrzucić do słoików
zalewę zagotować, wystudzić
ogórki umyć, obrać, pokroić na 4-ry, układać w słoiku "na stojąco"
Pozdrawiam
ile ogórków na tą ilość zalewy ?
OdpowiedzUsuńNa 1 l zalewy około 2 kg ogórków. Jak zostanie kiedy zrobisz więcej można śmiało przechować w lodówce do następnej porcji. Pozdrawiam
UsuńJak długo muszą się "kisić" w słoiku by były dobre do jedzenia?
OdpowiedzUsuń