logo

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Ogórki z musztardą

Przygotowanie tych ogórków troszkę trwa, bo najpierw musiałam je zerwać;), potem umyć, obrać, pokroić, zalać zalewą, zapasteryzować;)
A tak na poważnie, sekret smaku oprócz zalewy, która nam bardzo odpowiada tkwi w małych- młodych ogórkach, im mniejsze, tym lepsze.


Widok mętnej zalewy w słoiku może nie zachęca, ale wierzcie mi, jest to kolejny przepis mojej Mamy i są pyszne!



Składniki:

  • małe, młode ogoreczki gruntowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca

Zalewa:
  • 1 l wody
  • 240 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyzki soli
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
  • przyprawy typu: ziele, pieprz i gorczycę wrzucić do słoików
  • zalewę zagotować, wystudzić
  • ogórki umyć, obrać, pokroić na 4-ry, układać w słoiku "na stojąco"


  • zalać zimną zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować od zagotowania 7 minut
  • po pasteryzacji postarać się jak najszybciej wystudzić - wtedy ogórki pozostaną jędrne, ja napełniam zlew ciepłą wodą i do niej wstawiam słoiki z garnka - nie może być za zimna bo słoik pęknie, postoi tak koło 10 minut i przekładam do zimnej wody na kolejne 10 minut - proszę być tylko ostrożnym, w tym roku jeszcze nie straciłam słoika, ale się zdarza;)


Smacznego;)

Zapraszam także na inne przetwory z ogórków:

6 komentarzy:

  1. moja babcia takie robi :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę takie mieć! Do roboty więc!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam klika dni temu te ogórki - pierwszy raz w życiu. Są rewelacyjne. Muszę jeszcze dorobić trochę słoiczków, bo nie wiem, czy coś zostanie na zimę.Naprawdę polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, a jakie dokładne ilości składników?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...