logo

czwartek, 30 sierpnia 2012

Muffinki sojowe z mascarpone i borówkami

Powstały spontanicznie, na życzenie synka. Ryzykowałam, bo nie miałam pojęcia jakiego smaku spodziewać się po mące sojowej. Zjadł 3 sztuki, które ledwo co ostygły i zanim zdążyłam posmarować je mascarpone. Do zdjęć zostały tylko 3 sztuki, zanim zostały pożarte, udało mi się spróbować tylko okruszków, wszyscy zjedli ze smakiem - ja nie tknęłam ani jednej, więc muszą być dobre.


Posmak okruszków jak dla mnie delikatnie orzechowy, muffinki dzięki mące nabrały barwy jakby były przynajmniej marchewkowe.




Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka mąki (250 ml)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 120-140 ml mleka

  • mascarpone 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • borówki

Przygotowanie:
  • wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, sól
  • mleko, jajka i jogurt naturalny delikatnie ubić rózgą
  • wszystko razem połączyć za pomocą łyżki, tylko do jednolitego wymieszania się składników, ciasto będzie dość gęste
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • ciasto nałożyć do papilotek i piec około 20-25 minut - do suchego patyczka
  • wystygnięte muffinki posmarować wymieszanym mascarpone z cukrem pudrem, poukładać borówki lub inne owoce


Smacznego;)

25 komentarzy:

  1. Ale smaczne!
    Nominowałam Cię: http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Dzięki za rady, jakie od Ciebie otrzymałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, to naprawdę miłe uczucie być nominowanym do takiej nagrody;) I nie ma za co, polecam się na przyszłość! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. super przepis ,bardzo mi sie spodobał ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. I pyszne były, choć ja tylko okruszki miałam do spróbowania!

      Usuń
  4. Zapraszam po odbiór nominacji do Versatile Blogger Award ;)
    http://budynwaniliowy.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki sojowe.. ale jakie! jeju, są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę jakie pyszne. Może następnym razem zrobisz je na mleku sojowym, będzie zdrowiej niż to krowie:) A mąka w całości sojowa? Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś jak smakowałam mleko sojowe, to mnie nie zachwyciło, może po tej mące się skuszę na kolejną próbę;) A mąką tak, w całości sojowa;) Dziękuję Kasiu!

      Usuń
  7. pomysł pierwsza klasa, bardzo kusisz:) ja w ogóle nie używam nic sojowego więc kusisz mnie podwójnie żeby wreszcie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odkąd jeżdżę do młyna po mąki i mam tam duży wybór to się kuszę i potem wychodzą takie... muffinki;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Uwielbiam muffiny! :) Piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, nie dziwię się, że tak szybko zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe jak smakuje z taką mąką, wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma taki niby "orzechowy posmak"... chociaż zjadający nie wpadliby na to, że to z mąki sojowej;)

      Usuń
  11. Urocze kruszynki, pięknie udekorowane miłością i jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczne te muffinki, zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/m

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...