logo

środa, 15 sierpnia 2012

Ogórki kiszone

Na ogórki kiszone mam przepis od Mamy, ten sam co na małosolne.
Koniecznie w weckach, które też dostałam od Mamy jak wyprowadzałam się na swoje - uwielbiam je, mam tyle wspomnień z układaniem ogorków w setkach takich słoików w domu rodzinnym jak byliśmy dziećmi - moja Mama to tony warzyw i owoców przerobiła w swoim życiu przy naszej gromadzie;)


Najpyszniejsze co może być, to zimny, taki odstany sok z kiszonych ogórków.... brrrr, aż mnie skręca ale tak pozytywnie jak pomyślę, że to już za kilka m-cy czekają mnie takie podniebne rozkosze;)


Przepis przypominam, pomimo, że na małosolne przepis już jest a w nim wzmianka o kiszonych.

Składniki:

  • ogórki - świeże, całe zdrowe, bez urazów
  • koper - taki z parasolem - kwiatem
  • czosnek - dużo czosnku
  • chrzan - korzeń chrzanu i liście chrzanu

Zalewa:
  • na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej - zagotować

Przygotowanie:
  • umyć ogórki i wszystkie dodatki: chrzan i obrać, koper, czosnek obrać
  • na dnie wecka daję koper i liście chrzanu, układam ciasno ogorki, tyle ile wejdzie
  • dodajemy na taki weck po 2-3 kawałki chrzanu i 3-5 ząbków czosnku
  • zagotować wodę z solą, dokładnie wymieszać, żeby sól się rozpuściła
  • gorącą zalewę nalać do słoików, całkowicie zakryc ogórki, wytrzeć dokładnie ranty słoika, nałożyć gumkę, przykrywkę i założyć sprężynę
  • wynieść do piwnicy


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają w wekach, tak klasycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, kiszone tylko w takich weckach;)

      Usuń
  2. Też uwielbiam taki sok z kiszonych ogórków, to rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w tym roku zrobiłam moje pierwsze takie właśnie ogórki! Jestem z siebie dumna :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa,

    nie wiem Ty znajdujesz czas na przygotowanie tych wszystkich przetworów! To jest dla mnie pełen odlot i bardzo Cię za to podziwiam.

    Mam identyczny słoik Weck, jakich używasz do ketchupu, ale ja go stosuję jako karafkę na wodę/wino :)))

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith... w międzyczasie... a wierz mi, mam co robić w ciągu dnia:) Pozdrawiam! I Dziękuję za takie słowa!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...