logo

środa, 12 września 2012

Krem z dyni, nie na słodko

W miniony weekend było u nas bardzo dyniowo, powstała zupa, ciasto, które zdjęcia nie doczekało, placuszki, bułki z dynią i borówki z jej udziałem.
Najbliższy też będzie dyniowy, ale o tym w następnym tygodniu.


Dziś zapraszam na krem z dyni, który ujęł nas delikatnym ale konkretnym smakiem. Powstała spontanicznie, z kilku składników, ale więcej nie trzeba;)



Składniki na 1,5 l zupy:

  • 0,5 kg surowej dyni, już bez skóry
  • 1,5 szklanki ziaren soczewicy
  • 1 l wywaru z warzyw - muszę w końcu podać Wam przepis jak ja robię wywar z warzyw, który mrożę, albo przechowuję w słoikach w lodówce
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • plastry mozzarelli 


Przygotowanie:
  • pokrojoną na kawałki dynię wrzucamy na gorącą oliwę i ciągle mieszając podsmażamy około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę, jeszcze chwilkę przesmażamy, ciągle mieszając 1-2 minuty, zmniejszamy palnik, zalewamy bulionem z warzyw i gotujemy pod przykryciem do momentu aż soczewica się ugotuje, około 30-40 minut
  • miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści
  • nalewamy na talerz, układamy po plasterze mozzarelli


Smacznego;)

19 komentarzy:

  1. Wspaniały dyniowy krem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę rozpocząć sezon dyniowy, bo pysznie do tego motywujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to wspaniałe i bardzo wdzięczne... warzywo?;)

      Usuń
  3. Też ostatnio robiłam krem z dyni :) Ale szczerze mówiąc, bardziej interesuje mnie ten wywar z warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po weekendzie będę gotować i zmontuję posta o wywarze z warzyw;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. bardzo podoba mi się ta zupa, bo nie lubię dyniowej na słodko :) i te plastry mozzarelli- świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tamtym roku robilam na złodko z mleczkiem kokosowym, te żbyla pyszna, ale już nie tak uniwerslana jak ten krem, bo nie wszyscy lubią przecież zupy na słodko;) Pozdrawiam Uleńka!

      Usuń
  5. A ja się zastawiałam, jak ułożyłaś tak równo tą śmietanę na zupie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się uśmiechnęłam;) Też mi się spodobało jak ulożyłam mozzarellę na jej wierzchu i wiedzialam, że tak się skojarzy;)) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Dynia, soczewica... oto coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i u mnie bywa dyniowo w ostatnim czasie. najbardziej lubię pieczoną w ziołach albo w kremowej zupie właśnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero w tym roku tak mocno się z nią zaprzyjaźniłam, choć lubiłam od zawsze;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ewa,

    super przepis! Na słodko kremu z dyni jeszcze nie jadłam. Zastanawiam się tylko skąd wzięłaś taki wielki plaster mozarelli - czy to coś w stylu plastrów capresi?

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Edith, to plastry capresi;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Chętnie wypróbuję Twój przepis bo kremu z dyni jeszcze nie jadłam...trzeba to nadrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam dyniowe zupy, mam tez ostatnio robiła. fajna głowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...