Najbliższy też będzie dyniowy, ale o tym w następnym tygodniu.
Dziś zapraszam na krem z dyni, który ujęł nas delikatnym ale konkretnym smakiem. Powstała spontanicznie, z kilku składników, ale więcej nie trzeba;)
Składniki na 1,5 l zupy:
- 0,5 kg surowej dyni, już bez skóry
- 1,5 szklanki ziaren soczewicy
- 1 l wywaru z warzyw - muszę w końcu podać Wam przepis jak ja robię wywar z warzyw, który mrożę, albo przechowuję w słoikach w lodówce
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- plastry mozzarelli
Przygotowanie:
- pokrojoną na kawałki dynię wrzucamy na gorącą oliwę i ciągle mieszając podsmażamy około 3-4 minut, wsypujemy soczewicę, jeszcze chwilkę przesmażamy, ciągle mieszając 1-2 minuty, zmniejszamy palnik, zalewamy bulionem z warzyw i gotujemy pod przykryciem do momentu aż soczewica się ugotuje, około 30-40 minut
- miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy mascarpone i mieszamy, aż się rozpuści
- nalewamy na talerz, układamy po plasterze mozzarelli
Smacznego;)
Wspaniały dyniowy krem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszedł naprawdę przepyszny, polecam!
UsuńMuszę rozpocząć sezon dyniowy, bo pysznie do tego motywujesz!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, to wspaniałe i bardzo wdzięczne... warzywo?;)
UsuńTeż ostatnio robiłam krem z dyni :) Ale szczerze mówiąc, bardziej interesuje mnie ten wywar z warzyw ;)
OdpowiedzUsuńPo weekendzie będę gotować i zmontuję posta o wywarze z warzyw;) Pozdrawiam!
Usuńbardzo podoba mi się ta zupa, bo nie lubię dyniowej na słodko :) i te plastry mozzarelli- świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńW tamtym roku robilam na złodko z mleczkiem kokosowym, te żbyla pyszna, ale już nie tak uniwerslana jak ten krem, bo nie wszyscy lubią przecież zupy na słodko;) Pozdrawiam Uleńka!
UsuńA ja się zastawiałam, jak ułożyłaś tak równo tą śmietanę na zupie:))
OdpowiedzUsuńAż się uśmiechnęłam;) Też mi się spodobało jak ulożyłam mozzarellę na jej wierzchu i wiedzialam, że tak się skojarzy;)) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńDynia, soczewica... oto coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Patyska!!! Na zdrówko!
Usuńi u mnie bywa dyniowo w ostatnim czasie. najbardziej lubię pieczoną w ziołach albo w kremowej zupie właśnie :-)
OdpowiedzUsuńJa dopiero w tym roku tak mocno się z nią zaprzyjaźniłam, choć lubiłam od zawsze;) Pozdrawiam!
UsuńEwa,
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Na słodko kremu z dyni jeszcze nie jadłam. Zastanawiam się tylko skąd wzięłaś taki wielki plaster mozarelli - czy to coś w stylu plastrów capresi?
Pozdrawiam Cię serdecznie,
E.
Tak Edith, to plastry capresi;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńChętnie wypróbuję Twój przepis bo kremu z dyni jeszcze nie jadłam...trzeba to nadrobić :)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dyniowe zupy, mam tez ostatnio robiła. fajna głowa:)
OdpowiedzUsuń