logo

wtorek, 11 września 2012

Piersi kurczaka pieczone w majonezie

Dawno, dawno temu, może i nawet z 10 lat minęło, jak u swojej kuzynki jadłam piersi z kurczaka pieczone w majonezie. Pamiętam, jak dodatkowo obtaczała je jeszcze w bułce tartej, ale akurat nie miałam i zrobiłam bez. Mięsko wyszło mięciutkie, soczyste, pyszne.
Kalorii dużo, ale od czasu do czasu;)


Podałam w towarzystwie konfitury z czerwonej porzeczki, surówki z marchewki, selera i jogurtu oraz ryżu.


Świetnie się spisuje jako mięsko do chleba, polecam!



Składniki:

  • podwójna, nierozdzielona pierś z kurczaka, taka duża około 400-500 g
  • ulubione przyprawy - ja dałam pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi
  • 5 łyżek majonezu

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przyprawami, schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę
  • następnie posmarować majonezem z każdej strony, ja posmarowałam najpierw z wierzchu, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu majonezem do dołu i wtedy posmarowałam spód i boki
  • piec w 190-200 stopniach około 30-40 minut


Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. Dużo słyszałam o tym sposobie, chyba pora w końcu przetestować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mięsko jest wtedy baaardzo soczyste, co w przypadku piersi z kurczaka jest dobrą wiadmością;)

      Usuń
  2. Lubię zapiekany majonez, nie próbowałem zapiekać w nim kurczaka, ale na pewno jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W majonezie jeszcze nie robiłam kurczaka, ale wygląda bardzo smakowicie i kusząco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny był również do chleba na kanapki jako wędlina! Polecam!

      Usuń
  4. pyszne, robiłam w ten sposób karczek ale piersi jeszcze nie.. ciekawe jak też smakowały z tą konfitura.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, ja tak tylko piersi zapiekałam;) A z konfiturą smakowało wybornie, polecam!

      Usuń
  5. właśnie szukam inspiracji jeśli chodzi o pierś z kurczaka:) do wypróbowania:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglda fajnie:) Trzeba by sprobowac kiedys:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakiś czas temu znalazłam na jednym z blogów przepis na pierś kurczaka ułozonego w naczyniu do zapiekania a na wierzch kładzie się startą na grubych oczkach marchewkę przesmażone chwilę na odrobinie oleju z cebulką. Kładzie sią słuszną porcję marchewki na piersiach a później całość polewa obficie majonezem z jogurtem (proporcja 1:1) i całość do pieca jak tutaj. Zaproszony na obiad znajomy był mega zachwycony takim podaniem kurzęcej piersi :) Przetestujcie, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja nie słyszałam o zapiekanym majonezie. Brzmi bardzo ciekawie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekany majonez? Ten przepis mnie zaintrygował... Brzmi ciekawie...

    OdpowiedzUsuń
  10. To z marchewka zapiekaną brzmi zachęcająco. Ja robiłam piersi (ale nie całe tylko przekrojone) smarowane majonezem i na to posypany starty ser.Następnie zapiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...