Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam.
Przepis z "Księg Chleba", tym razem zamiast miodu dałam golden syrup, bo miód mi się skończył, reszta bez zmian.
Rogaliki dodaję do akcji "Upiecz Smakowity chleb" organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej - dałam typ 720
- 30 g drożdży
- 1 łyżka miodu - dałam golden syrupu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szklanka wody - dałam 1,5 szklanki
- oliwa z oliwek do posmarowania
- mąka do podsypania
Przygotowanie:
- do miski przesiać obie mąki i sól
- drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
- w kopczyku mąki zrobić dołek i wlać do niego zaczyn, delikatnie wymieszać z odrąbiną mąki i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut
- dodać resztę wody i wyrabiać ciasto, dopóki nie będzie odchodziło od ręki, jak jest za twarde, moje było, dodać troszkę ciepłej wody, stąd u mnie o pół szklanki więcej
- ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać aż będzie gładkie przez 5-7 minut
- z ciasta zrobić kulę, posmarować oliwą ze wszystkich stron, włożyć spowrotem do miski , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
- po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować na kwadrat taki 40 cm x 40 cm, powycinać trójkąty i zwijać w kształcie rogali
- poukładać na blasze wyłożonej papierem, posmarować wodą, opruszyć mąką żytnią, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
- piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut
- wyjąć, ostudzić na kratce
Smacznego;)
pycha ,rogale sa świetne na 2 śniadanie do szkoły ;) w twojej wersji smacznie i zdrowo ;D
OdpowiedzUsuńPysznie, to fakt, synek się dopominał, jutro mu upiekę, jak wróci z przedszkola będzie miał niespodziankę;)
UsuńIdealne na sobotnie śniadanko:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO każdej porze smakują pysznie! Są mięciutkie i pachnące! Pozdrawiam!
UsuńPiękne jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joleczka! Pozdrawiam!
Usuńwyszły mi :)) uwielbiam Twoje przepisy na pieczywo bo zawsze wychodzi :) jutro pojawią się u mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, miło mi;) Pozdrawiam! I już zaglądam!
UsuńApetyczne :) A gdzie kupujesz golden syrup?
OdpowiedzUsuńPatyska, Bratowa mi z Irlandii przysyła;) Będę robić zamówienie na grudzięń, przypomnij się to i dla Ciebie ściągnę jak chcesz;)
Usuńuwielbiam rogale;) a takie żytnie to super zdrowa alternatywa!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, odkąd sama piekę, wiem co podaję moim chłopakom;) Pozdrawiam!
UsuńŚlicznotki!
OdpowiedzUsuńEwuś, wspaniałe te Twoje rogale, zapisuję i zrobię na dniach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
Miło mi Asiu, daj znać jak smakowały;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńsuper rogale! jak Ty to robisz?? ;)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że sama się zastanawiam;)? Pozdrawiam Uleńka!
Usuńno i zrobiłam. kształtem przypominały obwarzanki-z powodu deficytu czasu nie porwałam sie na rogaliki ale w smaku doskonałe,wzbogaciłam nasionami słonecznika, dziecko moje zajadało 4!niejadek:)
OdpowiedzUsuńpolecam
Super! Bardzo się cieszę, że smakowały!!! Pozdrawiam!!!! I polecam się na przyszłość!
UsuńWyglądają super, a mięciutkie?
OdpowiedzUsuń