logo

sobota, 8 września 2012

Żytnie rogale

Miały być obwarzanki, a zmieniłam zdanie w ostatniej chwili i nadałam im kształt rogali.
Są bardzo delikatne, mają miękką skórkę. Na drugi dzień równie pyszne, polecam.


Przepis z "Księg Chleba", tym razem zamiast miodu dałam golden syrup, bo miód mi się skończył, reszta bez zmian.


Rogaliki dodaję do akcji "Upiecz Smakowity chleb" organizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej  - dałam typ 720
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka miodu - dałam golden syrupu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szklanka wody - dałam 1,5 szklanki
  • oliwa z oliwek do posmarowania
  • mąka do podsypania

Przygotowanie:
  • do miski przesiać obie mąki i sól
  • drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
  • w kopczyku mąki zrobić dołek  i wlać do niego zaczyn, delikatnie wymieszać z odrąbiną mąki i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut
  • dodać resztę wody i wyrabiać ciasto, dopóki nie będzie odchodziło od ręki, jak jest za twarde, moje było, dodać troszkę ciepłej wody, stąd u mnie o pół szklanki więcej
  • ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać aż będzie gładkie przez 5-7 minut
  • z ciasta zrobić kulę, posmarować oliwą ze wszystkich stron, włożyć spowrotem do miski , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
  • po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować na kwadrat taki 40 cm x 40 cm, powycinać trójkąty i zwijać w kształcie rogali
  • poukładać na blasze wyłożonej papierem, posmarować wodą, opruszyć mąką żytnią, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut


  • wyjąć, ostudzić na kratce




Smacznego;)


Upiecz Smakowity Chleb!

20 komentarzy:

  1. pycha ,rogale sa świetne na 2 śniadanie do szkoły ;) w twojej wersji smacznie i zdrowo ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie, to fakt, synek się dopominał, jutro mu upiekę, jak wróci z przedszkola będzie miał niespodziankę;)

      Usuń
  2. Idealne na sobotnie śniadanko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O każdej porze smakują pysznie! Są mięciutkie i pachnące! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. wyszły mi :)) uwielbiam Twoje przepisy na pieczywo bo zawsze wychodzi :) jutro pojawią się u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, miło mi;) Pozdrawiam! I już zaglądam!

      Usuń
  4. Apetyczne :) A gdzie kupujesz golden syrup?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyska, Bratowa mi z Irlandii przysyła;) Będę robić zamówienie na grudzięń, przypomnij się to i dla Ciebie ściągnę jak chcesz;)

      Usuń
  5. uwielbiam rogale;) a takie żytnie to super zdrowa alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, odkąd sama piekę, wiem co podaję moim chłopakom;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ewuś, wspaniałe te Twoje rogale, zapisuję i zrobię na dniach:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Asiu, daj znać jak smakowały;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. super rogale! jak Ty to robisz?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że sama się zastanawiam;)? Pozdrawiam Uleńka!

      Usuń
  8. no i zrobiłam. kształtem przypominały obwarzanki-z powodu deficytu czasu nie porwałam sie na rogaliki ale w smaku doskonałe,wzbogaciłam nasionami słonecznika, dziecko moje zajadało 4!niejadek:)
    polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały!!! Pozdrawiam!!!! I polecam się na przyszłość!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...