logo

niedziela, 16 września 2012

Bułka z ziemniakami

Moje pierwsze pieczywo z udziałem ugotowanych ziemniaków - wilgotne, mięciutkie, ciekawe w smaku. Kolejny smaczny i wart polecenia przepis z "Księgi chleba".



Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, dałam typ 500
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 duże ugotowane ziemnaiki
  • skórka otarta z cytyny

Przygotowanie:
  • przygotować zaczyn: rozrobić drożdże w 1 łyżce mleka, 1/2 łyżeczce cukru, 1 łyżeczce mąki, zostawić na 10-15 minut
  • mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, wymieszać
  • dodać roztarte na masę ziemniaki - ja je dokładnie roztarłam widelcem
  • dodać całe jajko, sól, resztę cukru i skórkę z cytryny
  • zagnieść ciasto, żeby wszystkie składniki połączyły się
  • dodać ciepłe masło i dokładnie wyrobić
  • wyłożyć po połowie do dwóch wysmarowanych olejem keksówek i zostawić do wyrośnięcie
  • tuż przed pieczeniem wysmarować białkiem i piec około 50-60 minut w 200 stopniach na przedostatnim poziomie na programie góra-dół - ja po 40 minutach musiałam przykryć wierzch bułek papierem do pieczenia, by za bardzo się nie spiekły


Smacznego;)

5 komentarzy:

  1. Muszę w końcu wypróbować jakiś wypiek z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę ciekawy, szkoda, że tak mało mi zostaje ziemniaków z poprzedniego dnia, bo nawet jak więcej ugotuję, to M. mi zjada;). Na te bułki specjalnie gotowałam i zakazałam jeść!!!;)

      Usuń
  2. tez keidys upieklam chleb z ziemniakiem, wyszedl pyszny. apetyczne zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj piekłam chleb z ziemniakami - też pierwszy raz :)
    Smaczności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...