logo

środa, 26 września 2012

Chicken Caesar Salad

Najlepszą caesar salad jedliśmy na lotnisku w Londynie.... tego smaku nie mogę zapomnieć, odtwarzałam go kilkanaście razy i zawsze czegoś brakowało.

Ta dzisiejsza propozycja jest pyszna, ale na tą najlepszą muszę sobie polecieć;)


Pierś z kurczaka upiekłam w papirusie Winiary, smak neutralny, dobry, ale najbardziej jestem zadowolona z soczystości mięsa, bo jest całe mięciutkie i wypieczone, więc ten patent pod tym względem bardzo mi się podoba.


Sos to moja wieloletnia kombinacja, jest wspaniały. Sałatę tniemy na cieniutkie paseczki, bo tak my lubimy najbardziej, wtedy sos jest wszędzie. Taka porcja jest idealna na obiad i można się najeść.





Składniki na 2 obiadowe sałatki:
  • 2 kawałki kurczaka, każdy po około 200 g
  • 2 arkusze papirusa Winiary - z czosnkiem i ziołami
  • 3 kromki chleba - ja miałam orkiszowy
  • 1/2 główki średniej wielkości sałaty lodowej
  • 50 g parmezanu w kawałku, miałam Grana Padano

  • 4 fileciki anchois w oleju
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:
  • piersi z kurczaka usmażyć według przepisu na opakowaniu, czyli na rozgrzanej patelni ułożyć mięso, które wkładamy pomiędzy płaty pergaminu, smażymy po około 5-7 minut z każdej strony
  • w tym czasie na drugiej patelni robimu grzanki: chleb kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię, potrząsamy kilka razy, żeby się nie przypaliły
  • sałatę kroimy w cienkie paseczki albo tak jak lubimy  i wrzucamy do większej miski
  • dodajemy pokrojony na cienkie kawalki parmezan, mieszamy
  • do naczynia blendera dodajemy majonez, wyciśnięty ząbek czosnku, anchois - miksujemy, dodajemy ocet winny, miksujemy
  • sos wlewamy do sałaty, dokladnie mieszamy, pod sam koniec dodajemy grzanki - inaczej za bardzo nam namokną, a mają chrupać
  • wykładamy sałatę na talerze
  • gorącą pierś kroimy w 1 cm paski, układamy na sałacie i odrazu zajadamy


Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam Cezara, niestety zjadam zawsze do niego tonę ulubionych grzanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł! Bardzo mi się podoba!!!!!! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. caesar salad oryginalnie robi sie z salaty rzymskiej.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że masz rację;) Jednak ja zawsze robię z lodowej;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wiesz, właśnie tak rozmawiam z moim M. i chyba to jest to czego ciągle nam brakuje w naszej caesar salad, tego smaku... pewnie chodzi o sałatę! Kupię i zrobię i dam znać, tylko ciężko ją dostać....ale poszukam i napewno tu odpowiem jak zrobię z rzymską;)

      Usuń
  4. Wspaniale wygląda. Zapraszam do udziału w konkursie http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/09/konkurs-jesienne-smaki-ziemniaki.html

    OdpowiedzUsuń
  5. żebym miała czas na takie sałatki, to moje szkolne jedzenie nie było by takie nudne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie połączenia smakowe, a kurczaka w papirusie miałam okazję testować. Mięso jest idealnie soczyste.
    Pozdrawiam i zapraszam na konkurs z Winiarami do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest soczyste, to fakt ;) I oczywiście polecam sałatkę! Pozdrawiam i już zaglądam;)

      Usuń
  7. Cudowny przepis, na pewno po niego sięgnę! Kupiłam ostatnio te Winiary i już wiem do czego użyję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mogę przeglądać takich przepisów o takiej godzinie ;) Jeść!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...