logo

środa, 5 września 2012

Cytrynowy dżem z cukini

Odkryłam go dopiero w tamtym roku na Wielkim Żarciu i próbowałam z różnymi smakami galaretek, pozostaję jednak tylko przy cytrynowej - najlepiej nam zasmakowała.


Troszkę podkręciłam go o skórkę i sok z cytryny, pomijając przy tym zupełnie kwasek cytrynowy.
Nie dodawałam też olejku, bo według mnie jest zbędny.
Tak samo nie bawię się w krojenie w drobną kostkę ani ścieranie, kroję jak mi wygodnie w dość duże kawałki, a już ugotowaną traktuję blenderem i już.
Po oryginalny przepis zapraszam tutaj, ja podaję go tak, jak już robię sama.




Składniki na 10 słoiczków o pojemności 0,2 l:

  • 2,5 kg obranej, już bez pestek cukini
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • skórka i sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • cukinię umieszczam w garnku, podlewam wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
  • jak już kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, potraktować je blenderem i zmiksować na gładką masę
  • dodać cukier, galaretki, wymieszać
  • dodać skórkę i sok z cytryny
  • gotować wszystko razem około godziny
  • gorące nakładać do słoików - ja część spakowałam w weck-i, które potem dla bezpieczeństwa zapasteryzowałam na mokro - około 15 minut, a zwykłe twisty mocno zakręciłam i zostawiłam do calkowitego wystygnięcia


Smacznego;)

40 komentarzy:

  1. Witam :) wygląda wspaniale :)
    może zadam głupie pytanie ale w jaki sposób zapasteryzować w weki. w twist często robiłam ale w weki nigdy. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań, pasteryzuję weki tradycyjnie, w garnku z wodą. Do garnka na dno kładę ścierkę do naczyń, układam słoiki, nalewam wody do 2/3 wysokości - jak takie gorące wkładam, to nalewam ciepłą wodę i od momentu zagotowania gotuję 15 minut. Zostawiam w garnku do całkowitego ostygnięcia, sprawdzam, jak ostygnie czy gumeczki się dobrze zassały i gotowe.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. O, jak smakowicie. :) Muszę zrobić kilka słoiczków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam u Kaś taki ale z galaretką pomarańczową, teraz u Ciebie, chyba się za niego zabiorę, jak już skończę zaglądać w każdą dziurę w domu i robić porządki:) Jak to smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam z pomarańczową tak średnio smakował, ale to rzecz gustu i nie chcę robić reklamy, ale rodzaj galaretki też ma znaczenie, osobiście polecam D.E.;) A smakuje, hmmm... jak pyszny mus cytrynowy, tylko bardzie słodki niż kwaśny;)

      Usuń
  4. O matko muszę zrobić bo inaczej oszaleję ,Ewa musi być nieziemski smak co?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! Zrób Kasiu, bo trwa chwilkę jak zblendujesz jak ja smak... żołciutkie, cytrynowe, słodkie, musowate;)))

      Usuń
  5. Ewo, już się nie mogę doczekać jutra:)śliwki już porządnie rozsmażone, poszły spać:)moja Mamusia robiła cukinię na słodko, ale bardziej ala ananas:)dobrej nocy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie cukinie ala'ananas też robię;) Prawda, że przetwory wciągają;)? Kolorowych Mario! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. lubię robić przetwory, mam taką "chwilę z Mamusią" :) wspominam, jak jej asystowałam.Jednak co roku robiłam przez kilka lat te same z uwagi na upodobania dzieci, męża. skoro dzieci będą już poza domem, to czas pomyśleć i o swoich smakach, i dorzucić kilka nowości lub odgrzebanych, sprawdzonych, zmodyfikowanych przepisów.

      Usuń
    3. dżemor już leżakuje:) mężowi bardzo smakował, a Paulinka dopatrzyła się w nim smaku... Vibovitu z dzieciństwa:)fajnie!dzięki Ewciu!

      Usuń
  6. O raju ! Ale pysznie wygląda! Kurczę chyba się skuszę, choć ledwo zipię, bo właśnie jesteśmy w trakcie produkcji soku aroniowego ..ehh
    Cukinię uwielbiam i właściwie nie znika z codziennego menu, ale dżemiku z cukini jeszcze nie próbowałam.
    Mam tylko jedną watpliwość.. Czy te galaretki są niezbędne? Marzy mi się produkt bardziej "eko" :) coby z czystszym sumieniem dzieciakom serwować :)NIe wystarczy sok z cytryny + skórka? Jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wystarczy, bez galaretek to już nie będzie to;( Ja mam "eko" cukinię i to jej jest najwięcej w cały dżemie, więc nie przejmuj się galaretkami;)) Dodaj i zajadajcie, będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie apetycznie to brzmi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest apetyczny, ja robię 3 takie porcje, bo pierwsze schodzi w ciągu 2 tygodni - M. zjada do wszystkiego;)

      Usuń
  9. dziś rozmawiałam z mamą i dowiedziałam się, że jutro będzie robić taki dżem! wygląda super, nie mogę się doczekać degustacji :) pozdr

    OdpowiedzUsuń
  10. ale trafiłam :) mam w tym roku tyle cukini że koniecznie muszę zrobić ten drzem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zamiast cukru mogę dodać cukier żelujący

    OdpowiedzUsuń
  12. czy zamiast cukru mogę dodać cukier żelujący

    OdpowiedzUsuń
  13. do Joli K. Wydaje mi się,że jak dodasz cukier żelujący i galaretki,w których składzie jest żelatyna,to może byc trochę za twarde

    OdpowiedzUsuń
  14. koleżanka robiła polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie mam cukinię z którą nie wiem co zrobić, to może wypróbuję, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś zrobiłam dżemik wg zamieszczonego przepisu. Wyszedł rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robiłam dzis z galaretką truskawkową,a ostatnio brzoskwiniową,mam synka baaardzo wybrednego ale naleśniki z tym dżemem bardzo mu smakowały także polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam z galaretką pomarańczową (ale dałam sok z cytryny), bo taką wolę i wyszło wspaniale! Od razu zostawiłam sobie słoiczek na teraz ;) Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja jadłam z galaretka agrestowa był super twardy dzem ,dziś robiłam ja z galaretką brzoskwiniową smak super tylko trochę rzadkie ,=może jeszcze zgęstnieje, jak nie to doleję wody i będzie gęsty sok. wlałam do słoiczków.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Fanatstyczny . Żebym tylko zdobyła jescze cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niestety mój dżem się popsuł :( zaraz po kilku dniach pojawiła się pleśń :( , w smaku jest świetny-próbowałam podczas wkładania do słoiczków. Cukinia jeszcze u mnie rośnie ale już do sałatki z ogórkami, więc spróbuję jeszcze raz za rok. Pani blog zachęca mnie do robienia przetworów i się nie zrażam wynikłą sytuacją popsucia dżemu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo, jedyna odpowiedź na jego popsucie jak odrazu mi się nazunęła na myśl, że się nie zassał do końca, stąd się popsuł;( Mam nadzieję, że nie cała partia, bo wytłumaczenia wtedy na to nie mam. Robię go od kilku sezonów i nigdy nic się z nim nie stało. Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(

      Usuń
  22. Pytanie czy to na pewno CUKINIA (kabaczek ) czy dynia .Z dyni robię pyszne dżemy z dodatkiem jabłek i sobno z dodatkiem Pomarańczy ,ale z cukinii ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam.Czy to na pewno dżem z CUKINII (kabaczek), ja robie z dynie z jabłkiem i dynie z pomarańczą ,ale dżem z cukinii ?
    Proszę o info bo zostało mi jeszcze parę sztuk cukinii to może zrobię, bo z dynii już dość dużo zrobiłam.
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie znalazłam ten przepis i już robię dżem,pycha 😊

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie znalazłam ten przepis i już robię dżem,pycha 😊

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy 0,5 kg cukru to nie za dużo trochę? Próbowałam jeszcze ciepłe i wydaje się baaaaardzo słodkie;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy 0,5 kg cukru to nie za dużo trochę? Próbowałam jeszcze ciepłe i wydaje się baaaaardzo słodkie;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam i wyszedł za rzadki, powinnam odlać wodę przed zmiksowaniem? Czy gotujemy bez przykrywki? I czy skórki cytryny kroimy w kosteczkę czy po prostu wrzucamy i potem wyciagamy? Dziękuję za podpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam z galaretką pomarańczową :) Pycha. Dziękuję za świetny przepis :D Rzeczywiście można dać trochę mniej cukru, jeśli ktoś nie lubi brdzo słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiła( zblendowany a'la mus) wyszedł super ,a teraz robię wersje pokrojona kostka.Polecam jest zarąbisty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...