logo

sobota, 15 września 2012

Dynia marynowana po śląsku

Pomimo mojego zamiłowania do dyni, do zup na słodko i wytrawnie, placuszków, ciast, muffinek, nigdy nie pakowałam ją w słoiki. Nie wiem dlaczego, ale nie ważne, teraz gdy prowadzę bloga z przyjemnością kuszę się na takie i inne smaki.


Dziś kolejna propozycja z "Kuchni Polskiej dania regionalne" H. Szymanderskiej z regionu jak w tytule, ze Śląska. Taka dynia to pyszny dodatek do mięsa, do wędlin, do sałatek czy jako przekąska.




Składniki:

  • 1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)
  • szklanka octu winnego
  • szklanka wody
  • 2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu
  • 5-6 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 50 g cukru
  • 10 g soli


Przygotowanie:
  • pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku
  • wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy
  • zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem
  • dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu
  • wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut




Smacznego;)

26 komentarzy:

  1. Wiesz ja tez nie marynowałam nigdy dyni choć jest pyszna,moja ciocia robi i co roku mnie obdaruje słoiczkiem.Może i ja się skuszę na ten Twój śląski przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeść jadłam, ale sama nie robiłam;) Mam jeszcze jedną propozycję na dynię, na słodko w syropie i kilka innych przepisów do zrobienia, ale nie wiem czy w tym roku, bo już słoiki mi się pokonczyły;)

      Usuń
  2. ja jeszcze nigdy niczego nie marynowałam :D wygląda smakowicie, tylko chyba nie wiedziałabym jak ją później zużyć. czy autorka podaje wskazówki do tego 'jak to się je'?;) a ta książka mi się marzy już od jakiegoś czasu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam Olu do czego;) Książka jest cudna, ma tyle pysznych i ... takich magicznych przepisów, to nie ejst zwykła książka kucharska, ma to "coś", polecam! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. zachęcasz mnie coraz bardziej :) udanych przetworów życzę!

      Usuń
  3. Rozmaryn świetnie pasuje do dyni - wygląda pysznie! Może jednak mi też się zachce zrobić dynię w słoikach... jeśli tak, skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi będzie! Jutro kolejna propozycja na zamknięcie dyni za szkłem, tym razem bez octu;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ps. masz śliczne słoiczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś smaka, trzeba będzie wydębić dynię od Babci!

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze myślałam, że to takie strasznie trudne, ale widzę, że wcale nie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba też tak myślałam, pewnie dlatego do tej pory nie zrobiłam;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. moja Babcia, pomimo , że z opolskiego, zawsze takie robi ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z Pomorza i też będę robić;)) Pozdrawiam Karmel-itko;)

      Usuń
  8. Ja tez nie kładę dyni, może warto zacząć..

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadlam marynowanej dyni, ale chetnie sprobuje, napewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam, w gościach, a teraz będę miała swoją;))

      Usuń
  10. W poniedziałek zabieram się za dyniowe przetwory i na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ja jeszcze kolejne stworzę, bo z dynią to dopiero zaczynają się szaleństwa w kuchni!

      Usuń
  11. Bardzo mi się podoba Twój pomysł na dynię :)
    Na Śląsk mam daleko, więc takiej jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować, a sądząc po przepisie mam czego żałować!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na Śląsk mam jeszcze dalej, ale nie w mojej kuchni, w niej mogę być w dwóch miejscach jednocześnie!;)

      Pozdrawiam Edith!

      Usuń
  12. ja to dyni nigdy nie używałam, aż szok. A teraz nie mogę się zdecydować co z niej zrobić jako pierwsze i w efekcie nadal jej nie użyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja-My, uwielbiamy, przede wszystkim zupę, ciasto i bułki, a od teraz możemy się nią cieszyć w kolejnym wydaniu! Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...