logo

wtorek, 30 października 2012

Jabłecznik z malinami i orzechami na kruchym cieście

Jabłecznik czy szarlotka... sam, sama... z kruszonką, czy w kratkę, ze świeżych jabłek, z musu a może tych "na szarlotkę"... z lukrem, cukrem pudrem, bitą śmietaną...
Niby takie zwykłe ciasto, ale wybór trudny!


W ten oto sposób powstała nowa kombinacja jabłecznika - bo padło na mus z zatopionymi w nim malinami i orzechową górą  posypaną tuż przed zjedzeniem cukrem pudrem!


Muszę jednak nadrobić zaległości na te wszystkie inne ciasta z jabłkami, bo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada, więc szkoda, żebym takie przepisy zachowała tylko dla siebie!



Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 szklanka malin - dałam mrożone
  • 1 l słoik musu jabłkowego

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g zmielonych orzechów - dałam pół na pół włoskie i laskowe
  • 100 g cukru pudru

  • cukier puder do posypania tuż przed podaniem

Przygotowanie:
  • blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • wsypać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, wkroić jak najdrobniej zimne masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut
  • następnie rozwałkować je na wielkość blachy i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
  • w tym czasie ubić bitą śmietanę, pod koniec dodać cukier puder , jeszcze chwilę poubijać, dodać orzechy, wymieszać
  • w piekarniku zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
  • na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowym, równo rozsmarować, rozsypać maliny i wyłożyć masę orzechową
  • piec około 50-60 minut w 150 stopniach, wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia
  • posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem



Smacznego;)


23 komentarze:

  1. Bardzo pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, do powtórzenia napewno, ta orzechowa warstwa i maliny pomiędzy kęsami zaskakują;)

      Usuń
  2. totalnie się zgadzam, ze szarlotka w każdej wersji jest boska :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu to takie ciasto, ktore bardzo poprzez jabłka kojarzy mi się z naszym, pokoleniowym, wręcz tradycyjnym ciastem;) w moim domu rodzinnym robiona bardzo często na wiele pysznych sposobów!

      Usuń
  3. Piekłam kiedyś podobną szarlotkę, smakowała rewelacyjnie ...u Ciebie warstwa orzechowa na wierzchu dodaje dodatkowrego pazura:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz Jolu! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Bardzo, bardzo apetyczna!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje! Wyborne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, zapraszam na kawałek;)Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Jak tu wchodzę to chciałabym wypróbować wszystkie Twoje przepisy ! A gdy coś zrobię mężuś prosi o bis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NatiG ale mi miło, dziękuję, dziękuję bardzo;) Takie komentarze, kiedy wiem, że Ktoś się skusi, piecze i gotuje z moich przepisów są najlepsze i nakręcają mnie do dalszych kulinarnych odkryć!

      Jeszcze raz dzięŻuję i Pozdrowienia dla męża!

      Usuń
  7. Mniam, uwielbiam szarlotkę, jabłecznik, w kratkę, z kruszonką czy solo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też, muszę nadrobić zaległości;)Pozdrawiam!

      Usuń
  8. przepysznie wygląda i pewnie równie smaczne ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewa,
    taka szarlotka kojarzy mi się z dzieciństwem. Klasyczna, płaska, po prostu pyszna!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, masz rację, taka płaska ale tylko w kratkę to najlepsze z ciast mojej Mamy, muszę też upiec, tylko się boję, że wtedy wpadniemy w domu po uszy i będzie co 2-3 dzien jabłecznik w kratkę, bo od niego można się uzależnić;)

      Usuń
  10. ciekawa odmiana!
    pyszny pomysł z malinami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Karmel-itko, że Ci się podoba;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Ale pyszny jabłecznik i pięknie podany:) Pozdrawiam Ewuś:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie piekę ten jabłecznik. Dodałem więcej malin i przeprawę do szarlotki także zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że będzie pyszny:):):)

    OdpowiedzUsuń
  13. W takim razie czekam na wieści jak smakował;) Pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...