Kurek mam pod dostatkiem pomrożonych, dynię tak samo, choć tu użyłam świeżej a tymianek dalej dzielnie rośnie na balkonie.
Składniki dla 3 osób:
- makaron gniazda albo inny - ja ugotowałam 8 gniazd
- 50 g masła
- około 300 g surowej, obranej, bez nasion dyni
- około 200 g kurek - świeżych lub mrożonych
- świeży tymianek
- kilka nitek szafranu
- 100 ml białego lub różowego wina
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- świeżo zmielona sól i pieprz kolorowy
Przygotowanie:
- roztopić masło na patelni, dodać kurki i zacząć je obsmażać, co chwilę mieszając jakieś 7-8 minut
- w tym czasie dynię pokroić w 0,5 cm plasterki, dodać do kurek, obsmażyć kilka minut, zmniejszyć palnik, dodać tymianek i poddusić pod przykryciem około 10 minut
- w tym czasie ugotować makaron
- szafran zalać winem i zosatwić na kilka minut, po czym dodać do kurek i dyni
- następnie dodajemy miód, szczyptę cynamonu i czekamy, żeby wino nam troszkę odparowało
- doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- wykładamy makaron, na to nakładamy nasze frykasy z patelni, posypujemy świeżym tymiankiem i jak my zjadamy z upieczoną w folii z odrobiną oliwy i ziół prowansalskich piersią z kurczaka
Smacznego;)
Bardzo ciekawa propozycja, warta wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńten makaron jest bardzo aromatyczny i lekki i wspaniale smakuje o tej porze roku;) Polecam!
Usuńbardzo fajny dodatek miodu i cynamonu, ciekawa jestem jakie miało aromat to danie :) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSpontanicznie dodałam i wyszło pysznie, naprawdę polecam!
Usuńale pysznosci serwujesz z samego rana!
OdpowiedzUsuń;) w końcu było Święto makaronu;)
UsuńMuszę wypróbować dyniowo-kurkowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajne, bo jedno i drugie ładnie nabiera aromatu i wspaniale komponuje się w słodko-wytrawnym zestawieniu.
UsuńSmakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, przyznam ze z dynia jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńW tajkim razie zachęcam do wypróbowania, dynia jest bardzo wdzięczna i wprowadza w pyszny nastrój!
UsuńZalałam się śliną - dosłownie:(
OdpowiedzUsuńPychotka!
Aniu, jakbyś była bliżej z przyjmenośćią bym cię zaprosiła;))) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńMam dynię, mam kurki...Mam pomysł na obiad, dzięki:-))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Daj mi znać Marzena jak smakowało;)
UsuńO Matko i córko... człowiek głodny, w pracy siedzi a tu takie pyszności... Pani Ewo...zaśliniłam klawiaturę normalnie... no rewelacja po prostu :) aliści obawiam się że będę zmuszona zastąpić kurki pieczarkami. Sądzi Pani że to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Katarzyna aktualnie z Gdańska
Pieczarki to już nie to;( W mojej kuchni ich nie ma, bo jestem na nie uczulona, grzyby leśne mi nie szkodzą. Kurka ma wspaniały aromat i słodycz, pieczarki będą tu za "ciężkie".
UsuńPozdrawiam Pani Kasiu;)
Ewa,
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze widziałam świeże kurki w sklepie tydzień temu. Genialny pomysł, by połączyć kurki z dynią :)
Z pozdrowieniami,
E.
Dzięki Edith, ja mam pełno zamrożonych;) Połączenie bardzo nam smakuje, robiłam już kilka razy;)
UsuńJa dzisiaj nie miałam weny na makaron, ale chodziły za mną od dawna kotlety rybne, więc u mnie trochę na wspak ;) Zastanawiam się jak duży masz zamrażalnik, że te wszystkie zapasy Ci się mieszczą :D
OdpowiedzUsuńPaulina, mam wielgachną lodówko-zamrażarkę, pojemność samej zamrażarki to 195 l a lodówki 365l;)
UsuńNa stole królowa dynia :) smaczne:)
OdpowiedzUsuńA jak;)) Pozdrawiam!
UsuńAle Ci zazdroszczę kurek! Mój towarzysz niedoli wyjadł mi wszystkie...
OdpowiedzUsuńKurek mam ładne parę kg pomrożone, więc często będą gościły na naszym stole;)
Usuńwygląda smakowicie :) dyni mam pod dostatkiem ale kurek brak :( a szkoda bo chętnie bym zrobiła!!
OdpowiedzUsuń;( w takim razie do spróbowania w następnym sezonie;) Pozdrawiam!
Usuń