logo

czwartek, 25 października 2012

Makaron z dynią, kurkami, szafranem i ....

Pierwszy raz to danie powstało w połowie września, ale gościło na naszym stole już kilka razy.
Kurek mam pod dostatkiem pomrożonych, dynię tak samo, choć tu użyłam świeżej a tymianek dalej dzielnie rośnie na balkonie.


Dzisiaj także Światowy Dzień Makaronu, więc nie wypada mieć innego wpisu;)



Składniki dla 3 osób:

  • makaron gniazda albo inny - ja ugotowałam 8 gniazd
  • 50 g masła
  • około 300 g surowej, obranej, bez nasion dyni
  • około 200 g kurek - świeżych lub mrożonych
  • świeży tymianek
  • kilka nitek szafranu
  • 100 ml białego lub różowego wina
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • świeżo zmielona sól i pieprz kolorowy

Przygotowanie:
  • roztopić masło na patelni, dodać kurki i zacząć je obsmażać, co chwilę mieszając jakieś 7-8 minut
  • w tym czasie dynię pokroić w 0,5 cm plasterki, dodać do kurek, obsmażyć kilka minut, zmniejszyć palnik, dodać tymianek i poddusić pod przykryciem około 10 minut
  • w tym czasie ugotować makaron
  • szafran zalać winem i zosatwić na kilka minut, po czym dodać do kurek i dyni
  • następnie dodajemy miód, szczyptę cynamonu i czekamy, żeby wino nam troszkę odparowało
  • doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • wykładamy makaron, na to nakładamy nasze frykasy z patelni, posypujemy świeżym tymiankiem i jak my zjadamy z upieczoną w folii z odrobiną oliwy i ziół prowansalskich piersią z kurczaka



Smacznego;)

28 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten makaron jest bardzo aromatyczny i lekki i wspaniale smakuje o tej porze roku;) Polecam!

      Usuń
  2. bardzo fajny dodatek miodu i cynamonu, ciekawa jestem jakie miało aromat to danie :) Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spontanicznie dodałam i wyszło pysznie, naprawdę polecam!

      Usuń
  3. ale pysznosci serwujesz z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować dyniowo-kurkowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne, bo jedno i drugie ładnie nabiera aromatu i wspaniale komponuje się w słodko-wytrawnym zestawieniu.

      Usuń
  5. Ciekawy przepis, przyznam ze z dynia jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tajkim razie zachęcam do wypróbowania, dynia jest bardzo wdzięczna i wprowadza w pyszny nastrój!

      Usuń
  6. Zalałam się śliną - dosłownie:(
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jakbyś była bliżej z przyjmenośćią bym cię zaprosiła;))) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Mam dynię, mam kurki...Mam pomysł na obiad, dzięki:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Daj mi znać Marzena jak smakowało;)

      Usuń
  8. O Matko i córko... człowiek głodny, w pracy siedzi a tu takie pyszności... Pani Ewo...zaśliniłam klawiaturę normalnie... no rewelacja po prostu :) aliści obawiam się że będę zmuszona zastąpić kurki pieczarkami. Sądzi Pani że to dobry pomysł?

    Pozdrawiam serdecznie
    Katarzyna aktualnie z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki to już nie to;( W mojej kuchni ich nie ma, bo jestem na nie uczulona, grzyby leśne mi nie szkodzą. Kurka ma wspaniały aromat i słodycz, pieczarki będą tu za "ciężkie".

      Pozdrawiam Pani Kasiu;)

      Usuń
  9. Ewa,
    a ja jeszcze widziałam świeże kurki w sklepie tydzień temu. Genialny pomysł, by połączyć kurki z dynią :)

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Edith, ja mam pełno zamrożonych;) Połączenie bardzo nam smakuje, robiłam już kilka razy;)

      Usuń
  10. Ja dzisiaj nie miałam weny na makaron, ale chodziły za mną od dawna kotlety rybne, więc u mnie trochę na wspak ;) Zastanawiam się jak duży masz zamrażalnik, że te wszystkie zapasy Ci się mieszczą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, mam wielgachną lodówko-zamrażarkę, pojemność samej zamrażarki to 195 l a lodówki 365l;)

      Usuń
  11. Na stole królowa dynia :) smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale Ci zazdroszczę kurek! Mój towarzysz niedoli wyjadł mi wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurek mam ładne parę kg pomrożone, więc często będą gościły na naszym stole;)

      Usuń
  13. wygląda smakowicie :) dyni mam pod dostatkiem ale kurek brak :( a szkoda bo chętnie bym zrobiła!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;( w takim razie do spróbowania w następnym sezonie;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...