logo

czwartek, 8 listopada 2012

Karkówka w winie i miodzie

Karkówkę uwielbiamy w każdej postaci. Taka marynowana ponad dobę w czerwonym winie, zielu angielskim, liściu laurowym i miodzie jest wspaniała.
Do tego wykonana w najłatwiejszy i najszybszy sposób, w jednym naczyniu, bez stosu naczyń do umycia, robi się sama, czego chcieć więcej;)


Przygotowanie do tego obiadu zaczynamy dzień wcześniej, najlepiej rano przed wyjściem do pracy wystarczy karkówkę zalać winem, dodać ziele, pokruszony liść laurowy i miód, zamknąć, schować w lodówce i przypomnieć sobie o niej następnego dnia póżnym popołudniem jak ja, po pracy;)





Składniki dla 3 osób:

  • 0,5 kg karkówki 
  • 1 szklanka czerwonego wina - dałam wytrawne
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 ziela angielskie
  • 2-3 liście laurowe

  • 1 łyżka oliwy
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świreżo zmielona sól i pieprz
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:
  • dzień wcześniej, przynajmniej 12 godzin szybciej należy zamarynować mięso: karkówkę pociąć na plastry, delikatnie rozbić, zalać winem, rozkruszyć liście laurowe, dodać ziele angielskie i polać miodem, przykryć i odstawić do lodó∑ki na 12 godzin lub dłużej
  • na drugi dzień formę żaroodporną  posmarować oliwą, poukładać mięso, a pomiędzy nie obrane i pokrojone na pół ziemniaki, obraną i pokrojoną na 4-ry cebulę i ząbki czosnku w całości oraz kilka gałązek rozmarynu, zalać pozostałą marynatą, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą
  • piec pod przykryciem w 200 stopniach około 1 godziny


Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I szybkie polecam, robi się samo i ekspresowo znika:)

      Usuń
  2. wypróbowałam już Twoja karkówkę w coca coli i w winie wypróbuję :) już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i mam idealny przepis na obiad dla teściów w niedzielę - z nieba mi spadasz!! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesująca propozycja.. zapisuję w głowie do wypróbowania!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie dania, wkładasz do piekarnika i robi się samo:)
    Moja droga, wiem że ostatnio krucho u Ciebie z czasem wolnym, mam jednak nadzieję, że to wyróżnienie w zabawie Liebster Blog Cię ucieszy a nie zasmuci. Szczegóły znajdziesz TUTAJ http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-i-mag-wyrozniona.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak;)

      Kasiu, dziękuję za wyróżnienie;) A wyróżnienie mnie cieszy, każde a z Twoich rąk jeszcze bardziej:)

      Usuń
  6. Karkówka to chyba moja ulubiona częśc nieszczęsnej świnki.
    A tak przyrządzona zdecydowanie mnie porywa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo Ewcia muszę spróbować bo ostatnio nie miałam pomysłu i czasu na obiady :) a tak to nawet jak późno wrócę to się będzie samo robiło i zamiast a obiad na obiadokolację będzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też powstało spontanicznie, z braku pomysłu;) Jak zresztą więszość moich jednonacyzniowych dań;)

      Usuń
  8. I tak oto ten przepis stał się moim ulubionym :D
    Szybko, łatwo i pysznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie ją zamarynowałam :) Zobaczymy, jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...