logo

piątek, 30 listopada 2012

OssoBucco wołowe w czosnku, rozmarynie i martini

Odkąd je spróbowałam, nie mogę zapomnieć tego pysznego smaku, tej struktury, zapachu i wyjątkowości. Zresztą nie tylko ja, M. co chwilę pyta, kiedy znowu je zrobię;)

Mowa oczywiście o OssobBucco, które do tej pory było mi zupełnie nie znanym kawalkiem mięsa.
W dosłownym tłumaczeniu znaczy: kość z dziurą, to które ja przygotowałam było wołowe.


Napewno zrobię je na Święta, mięsko było przepyszne, rozpływało się przy każdym kęsie.



Składniki:

  • 1 OssoBucco - 250 g 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki rozmaryny
  • 100 ml martini bianco
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
  • rozgrzać masło na patelni
  • mięso przyprawić z obu stron świeżo zmielonym pieprzem i obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • dodać czosnek, dodać rozmaryn
  • podlać martini - poczekać aż się zredukuje, dodać wodę, zmniejszyć palnik i na najmniejszym z nich gotować-dusić je około 2,5-3 godzin



Smacznego;)

5 komentarzy:

  1. Aż boję się zapytać o cenę ;) Ale przynać muszę, że wygląda rewelacyjnie i zapewne równie pysznie musiało smakować... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym, chciała... chciałabym, ah chciała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczekamy aż nas Ewa zaprosi na obiad :D

      Usuń
    2. O tak...:) na taki obiad to nawet całą polskę przejadę:))

      Usuń
  3. Paulinka - w cale nie takie drogie;)

    Karolka -to na kiedy mam szykować;)?;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...