logo

piątek, 4 stycznia 2013

Tarta z pomidorami, mozzarellą i szynką

Z reguły lubię to, że M. nie naciska co chce zjeść, że praktycznie wszystko Mu smakuje co wyjdzie spod moich rąk. Są jednak takie chwile, głównie okres świąteczny, kiedy chciałabym, żeby mi powiedział, co tak bardzo, bardzo chce, o czym myśli, że nie może tego zabraknąć na stole, a tu nic... Sama sięgam wtedy w  głębię swoich kulinarnych pragnień i gotuję, piekę to na co ja mam ochotę....

Na szczęście synek to potrafi mówić co chce, o czym wręcz marzy, żeby zjeść - troszkę to ograniczone marzenia - bardzo monotematyczne, ale są i to jest najważniejsze!

Wracając do tarty, zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach.
Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.




Składniki:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 ml wody

  • 6 pomidorów
  • około 150-200 g szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g startego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
  • po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
  • ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
  • ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
  • pomidory myjemy (można sparzyć i zdjąć skórkę, ale bałam się, że za dużo soku puszczą i tarta będzie mokra), kroimy na połówki
  • mozzarellę kroimy w plasterki, szynkę w kostkę
  • jajka mieszkamy z mlekiem , doprawiamy solą i pieprzem
  • układamy na podpieczonej tarcie pomidory, pomiędzy nimi mozzarellę, do środka 
  • układamy pokrojoną szynkę


  • zalewamy masą jajeczną, posypujemy serem i czosnkiem niedźwiedzim
  • wkładamy do piekarnika i pieczemy dalej w 180 stopniach około 20-25 minut, aż sery sie rozpuszczą



Smacznego;)





14 komentarzy:

  1. Cudownie wygląa :) I pewnie smakuje jeszcze lepiej :) Kolorami przypomina o lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda:) ubóstwiam wszelkie tarty bez wyjątku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie wyglada:)

    zapraszam do mnie : http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    Pozdrawiam ! Jestem stalą czytelniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna, pomysłowa tarta :)
    Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo smacznie i zachecajaco:) I jeszcze dodam ze lepiej ze Twoj M. jakichs zyczen nie ma i zjada wszystko co przygotujesz:) Moj maz ma mnostwo zyczen i do tego calkowicie odmienych od moich czy dzieci upodoban kulinarnych :) Tak ze wychodzi czasami na to ze powinnam gotowac osobno dla dzieci, osobno dla niego i osobno dla siebie haha

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudnie to wyglada az czuje jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama do niej tęsknie i do lata, ale już bliżej niż dalej prawda?;)

    ~Dziękuję Wszystkim za pozostawienia komentarza, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba w końcu uda mi się spróbować tej tarty. Zbieram się już jakiś czas. Ale po moich ostatnich ciężkich doświadczeniach z kruchym ciastem jakoś nie mogę do niej podejść. Uraz mam chyba...

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne!!!Świetne na kolację, przynajmniej u nas w takiej właśnie wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...