logo

środa, 2 stycznia 2013

Wytrawna strucla z soczewicą, kurkami i wołowiną

Pomysł na wytrawną struclę zrodził się w mojej głowie odrazu, jak zostaliśmy zaproszeni na Sylwestrową domówkę. A nadzienie z udziałem soczewciy powstało na potrzeby konkursu, ale o tym wspomnę na facebook-u.
Chciałam zaskoczyć wszystkich, że strucla nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim wydaniem.


Nadzienie zrobiłam z soczewicy i kurek, dopełniłam ugotowaną wołowiną, która została mi z rosołu, do tego ukochany czosnek niedźwiedzi i wszystko zapowiadało się idealnie, aż do momentu, kiedy rozjechała mi się rosnąc jak szalona i pękla tak niefortunnie, że płakałam i złościłam się na siebie;(

Zaklinałam się, że nie wezmę jej na imprezę, że się nie nadaje, miałam wtedy naprawdę pechowy dzień, ale kiedy ostygła i powiedziałam M., że jak ma ochotę niech kroi, niech je, to byłam mile zaskoczona. W przekroju kusiła swoimi składnikami, pachniała i smakowała pysznie. Ostatecznie zabraliśmy ją ze sobą, a wszyscy Goście byli smacznie zaskoczeni taką wersją strucli.


Na drugi raz zrobię ją tak jak robię makowe, natnę w środku i przełożę do keksówek, będą wtedy wyższe, zgrabniejsze i już mi nie pękną. Udało mi się zrobić nawet zdjęcie zanim je zabrałam, bo sałatka i ciasto niestety nie zdążyłam sfotografować, więc muszę je powtórzyć;)

Zapraszam po przepis na przepyszną wytrawną struclę!!!
Pyszna na zimno, na ciepło, jako dodatek do mięs, sałatek, z sosami, jak Kto lubi!





Składniki na ciasto:

  • 630g mąki pszennej tortowej
  • 300ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 100 g masła
  • 200 g kurek -dałam mrożone
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 300 g gotowanej wołowiny  (pozostała mi po rosole) (można dać inne mięso)
  • 8 łyżek czosnku niedzwiedziego
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo zmielona sól morska
  • 3-4 łyżki mleka


Przygotowanie:
  • do miski wsypać mąkę, dodać cukier i sól, zrobić wgłębienie, dodać wodę, rozkruszyć drożdże, nasypać -pozgarniać troszkę mąki i zrobić rozczyn, zostawić go na 15-20 minut do podrośnięnia
  • po tym czasie dodać olej, jajko i wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  • włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia 
  • w tym czasie przygotować nadzienie: połowę masła - 50 g rozgrzać na patelni, dodać kurki, poddusić około 5-7 minut ciągle mieszając
  • dodać soczewicę, podsmażyć mieszając około 3-4 minut, dodać resztę masła
  • podlać 1 szklanką wody, wymieszać i na średnim ogniu dusić aby soczewica się "ugotowała", dodać resztę wody, nadzienie ma być dość gęste,doprawić solą i pieprzem 
  • piekarnik nagrzać do 190 stopni
  • na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na kwadrat około 50x50 cm
  • posmarować oliwą, posypać 4 łyżkami czosnku niedźwiedziego
  • równomiernie rozmarować nadzieniem
  • wołowinę pokroić w plastry i poukładać
  • posypać resztą czosnku i zwinąć jak roladę
  • ułożyć na blasze wyłożonej papierem - po przekątnej, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i posmarować mlekiem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 35-40 minut - ma być rumiana
  • wyjąć, zostawić do wystygnięcia



Przepis na tą moją struclę wysłałam na konkurs do Joli z bloga Abc mojej kuchni, trzymajcie kciuki;)


Smacznego;)

22 komentarze:

  1. nie wpadłabym na to, że struclę można podać na słono. Wspaniałe połączenie smaków...a te kurki...

    Myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi często zdarzają się takie spontaniczne pomysły;) Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wygląda ekstra, fajne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fajne na ciepło, na zimno, same czy jako dodatek do mięs czy sałatek, polecam!

      Usuń
  3. to dopiero oryginalny przepis! wcześniej nigdy nie spotkałam się z taką opcją :)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udział w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa przecież wygląda pięknie i tak smacznie! Nie wiem dlaczego się złościłaś? Myślę, że można by też zrobić taką struclę z ciastem francuskim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dzięki! Do ciasta frnacuskiego to ja się muszę przekonać, bo jakoś tak mnie nie pociąga;)

      Usuń
  7. Świetnie wygląda. Wytrawnej strucli jeszcze nie miałam okazji próbować, a pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I była pyszna i ciekawa, zaskoczyłam wszystkich - siebie też;)

      Usuń
  8. ciekawe połączenie :)

    zapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. super jest ten Twój struclowy twór :) szczególnie ładnie wygląda samo ciasto, pozwolisz, że skorzystam z przepisu, zmienię "nadzienie" i dam znać, co z tego wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie;) I dziękuję;) Czekam z niecierpliwością i serdecznie Pozdrawiam!

      Usuń
  10. A niech tam sobie pęka, najważniejsze, że smaczne i pachnące!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka - do domu niech pęka, ale na imprezę, w gości;(

      Usuń
  11. Twoje przepisy sa bardzo pomyslowe i pracochłonne ,naprawde Cie podziwiam :)
    Są oczywiscie tez pyszne :) Poniewaz kilka zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, miło mi to czytać;) Najlepszy komentarz, budujący i zachęcający do dlaszego dzielenia się swoją pasją - to ten, że Ktoś zrobił, udało się i jeszcze smakowało;) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. świetny pomysł! nigdy nie jadłam takiej strucli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ula, jest naprawdę pysznie, polecam, wiem, że by Wam zasmakowała!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...