logo

poniedziałek, 18 lutego 2013

Mule w śmietanie z kolendrą i czosnkiem

Dzięki mojej pracy, mam dostęp do świeżych - ba: żywych owoców morza.
I mule w moim domu jadamy ostatnio przynajmniej raz na 2 tygodnie;)


Są idealne na szybką kolację, przekąskę, do tego są afrodyzjakami - w końcu to owoce morza i szybciutko się je przygotowuje. Napisanie tego posta zajmie mi więcej czasu niż ich przygotowanie:)




Składniki dla 2 osób:

  • 1 kg żywych muli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany kremówki
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:
  • czosnek obrać, rozgnieść, drobno pokroić
  • oliwę rozgrzać, zeszklić czosnek - uważać, żeby się nie przypalił
  • w tym czasie umyć mule - do dużej miski nalać zimnej wody i delikatnie je w niej przepłukać
  • wrzucać do garnka, tylko otrząśnięte z wody, przykryć i na średnim ogniu potrzymać tak około 3-5 minut aż się wszystkie otworzą - te nie otwarte - wyrzucamy!!!
  • dolać wino, chwilkę je odparować, dolać śmietanę, pogotować max 1 minutkę
  • wyłożyć do dużej miski, polać powstałym sosem i pozypać świeżo pokrojoną kolendrą



Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. Takie świeżutkie spróbowałabym :) P. uwielbia takie ze słoiczka. A kolendrę to gdzie dostałaś kochana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, da się zrobić;) A kolendrę to w Piotrze i Pawle kupiłam;)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis! Powtórzę się ale co tam, zazdroszczę Ci tych świeżych owoców morza! Kolacja musiała być pyszna! Korzystając ze swojej pracy, dopytaj proszę szefów kuchni, jak prawidłowo postępować z zamrożonymi mulami. Czekam na wieści z niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, proszę bardzo! Dopytam już w poniedziałek i dam Tobie znać!

      Usuń
  3. ale Ci dobrze, mogę się wprosić na taki posiłek? chętnie bym je spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynka, zapraszam w następny weekend, będę miała świeżą dostane muszelek, więc chętnie je dla Ciebie przygotuję!

      Usuń
  4. Mule uwielbiam w każdej postaci. Twoje wyglądają bardzo okazale, aż nabrałam ochoty na owoce morza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I my je uwielbiamy! Najlpesze są w Brukseli.... ale mój M. zajada tylko te przeze mnie przygotowane i bardzo sobie chwali!

      Usuń
  5. Kocham owoce morza! Mule wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wiesz o czym piszę! I dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Uwielbiam! Kiedys myslalam, ze przyrzadzanie muli to skomplikowana sprawa, tymczasem najtrudniejsze i najbardziej czasochlonne jest... czyszczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z najszybszych i przy tym pysznych dań z owoców morza! Fakt, porządne opłukanie chwilę zajmuję;)

      Usuń
  7. Pyszności,właśnie kolo mojej pracy otworzyli restaurację i tam można ich skosztować

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności.W Gdańsku koło Akademii Med jest włoska restauracją i tam są pyszne.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, ja zamiast kolendry zwykle daję naszą polską pietruszkę, też wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...