Wiecie dlaczego lubię brać udział w konkurach, gdzie trzeba coś ugotować - upiec, poprostu przygotować jakieś danie? Bo oprócz ewentualnej wygranej mam możliwość poruszyć moje szare komórki do nietuzinkowego myślenia i wpadam wtedy na naprawdę pyszne i niespotykane przepisy;)
Tym razem, stworzyłam ciasto pomidorowe, pod serduchową pizzę, która była bardzo pomidorowa i mojemu M. najlepiej smakowała z sosem czosnkowym!
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 100 ml letniej wody
- 1 kartonik, czyli 400 g - pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
Przygotowanie:
- wsypać mąkę do dużej miski, wymieszać z solą i cukrem, zrobić dołek, wlać letnie wodę, rozkruszyć drożdże, wymieszać z niewielką ilością mąki, zostawić na 15-20 minut
- po tym czasie dodać jajko, pomidory, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, ma być elastyczne
- przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość - na około 1-1,5 godziny
- po tym czasie - wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - może być klejące, więc należy sobie pomóc maczając ręce w mące
- uformować serce i posmarować sosem pomidorowym - zrobionym z koncentratu pomidorowego, ziół, cukru i soli i poukładać ulubione dodatki
- ja poszłam w kierunku suszonych pomidorów, mozzarelli, grillowanego kurczaka
- piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni około 20-25 minut
Smacznego;)
Wow, super pizza:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda na pizzy bazylia.
OdpowiedzUsuńEwciu, piękna ta pizza ! :)
OdpowiedzUsuńmasz pyszne pomysły, to na pewno.Pozdraiwam ciepło:)
miałyśmy podobny pomysł:) ja do ciasta naleśnikowego dodałam pomidory:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę, a takie pomidorowe ciasto jest bardzo pomysłowe:). Buziaka zasyłam
OdpowiedzUsuń