Przepis jest odzwierciedleniem tej kasztanowej, z małymi kosmetycznymi, ale ważnymi zmianami.
Można ją upiec w wysokiej - typowo babkowej formie, będzie piękniej się prezentowała.
Ja swojej nie lubię, stąd rzadko w niej piekę a takiej, co by mi wpadła w oko, jeszcze nie spotkałam;(
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 4 duże jajka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g kremu krówkowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- przygotować formę - ja piekłam w formie z kominem o średnicy 30 cm, wysmarować masłem i posypać bułką tartą
- mąkę zmieszać z proszkiem, solą i przesiać,
- masło utrzeć na białą, puszystą masę
- dodawać po 1 żołtku, miksując każde po 30 sekund
- dodać ziarenka wanilii, skórkę i sok z cytryny, miksować na średnich obrotach do połączenia się składników
- dodać krem krówkowy, łyżka po łyżce
- ubić pianę z białek na sztywno, dodać do ciasta i pomału dodawać mąkę, delikatnie całość mieszając - ja już to robiłam na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników
- wyłożyć masę do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut, po pół godzinie sprawdzić, czy patyczek jest suchy
- gdy ciasto jest suche , wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z foremki, żeby całkowicie ostygło
- obficie posypać cukrem pudrem
Smacznego;)
A przepis na serniczki na zimno będzie? :) Zbraku piekarnika chłonę wszystkie przepisy, które go nie wymagają :D
OdpowiedzUsuńbuka, już są, zapraszam;)
Usuńświetnie wygląda:) też sobie taką zrobię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i świetnie smakuje!
UsuńWygląda bajecznie. Zastanawiam się tylko, czy można użyć zwykłej masy krówkowej z puszki?
OdpowiedzUsuńMania, pewnie można, ale musisz ją podgrzać, żeby łatwiej się zmiksowała i połączyła z resztą masy.
Usuńbardzo fajna babka, i masz świetna formę , ślicznie wyglada ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prezent od Sąsiadki;)
Usuńmniam! Uwielbiam krówki :) I BABKI !
OdpowiedzUsuńMy też;)
UsuńA mnie się tak czegoś słodkiego chce.Szkoda ,że nie da się z monitora wyjąc kawałeczka:)
OdpowiedzUsuńKatka, może i dobrze, wiesz co by to było, jakbyśmy mogły po wszystko sięgnąć;)?;)
UsuńEwuś babka wygląda wspaniale! A Twoje zdjęcia sa powalające:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joleczka;) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńW przekroju na zdjęciu przypomina mi trochę pączka ale to na pewno mylne wrażenie. :) Super!
OdpowiedzUsuńhmm, ciekawe;) ale nie neguję, ja widzę babkę;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńpracowity dzień w kuchni...tyle wypieków :) ale czasem tak dobrze, jak wszystko się robi za jednym zapachem ;)
OdpowiedzUsuńMartynCia - uwielbiam takie dni w kuchni, bylam tydzień na zwolnieniu i mogłam troszkę poszaleć;)
Usuńp.s. to taka moja terapia na ozdrowienie:)
Pysznie wygląda :) Uwielbiam babki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam!
UsuńPiękna babeczka :) Popatrzę sobie chociaż ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Ja też;)))
UsuńSuper babeczka!:) fajny pomysl z ta masa krowkowa:) A czym mozna ja zastapic? Bo takowej to ja nie dostane u mnie. Mozna po prostu krowki stopic?
OdpowiedzUsuńMarzena, możesz stopić krówki, ale nie wiem jakiej konsystencji będzie ta masa;( Możesz też sama zrobic masę kajmakową gotując mleko skondensowane słodzone w puszce, mam nadzieję, że jest do zdobycia;)
Usuńp.s. hmmm, a dlaczego zakładasz, że nie dostanies takiego kremu u siebie?
Bo ja mieszkam w USA:) Krowki moge kupic w sklepie polskim albo rosyjskim i dlatego pomyslalam o topieniu. Mleko skondensowane to mamy, mamy tez dulche de leche to jak karmel wiec moze to mozna by dodac i byloby podobnie jesli nie tak samo:) Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!:)
UsuńA już chciałam Cię poratować i wysłać, stąd moje pytanie;)
UsuńAle bez problemu użyj dulche de leche i koniecznie daj mi znać jak smakowała.
Z wierzchu możesz też ją posypać i polać czym chcesz, czym lubicie, czekoladą, karmelem, lukrem, dulche de leche czy posypac jak ja pudrem;) Ona też pysznie by smakowała polana czekladą i obłożona świeżymi owocami, np. malinami;)
Pozdrawiam serdecznie z zaśnieżonej Polski!
Ja mam bardzo fajną formę babkową, nawet 2:) obie kupiłam w Lidlu ... Są bardzo fajne i babki praktycznie same z nich wyskakują:) a pewno pojawią się przed Wielkanocą to sobie zobacz:) ... a co do baki to czy ten krem krówkowy to taki kajmak, jak z puszki? pytam, bo babka bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJolu, dziękuję, będę czujna w takim razie;) Tak, z tym, że ten krem ma jak nazwa wskazuje postać kremu, masę z puszki musiałabyś podgrzać, żeby bez problemu wymieszała się z pozostałą częścię ciasta;)
UsuńPolecam poszukanie jednak tego kremu, zobaczysz, to będzie miłość od pierwszej łyżeczki;)
Pozdrawiam!
Świetne serniczki! Urzekły Mnie te czekoladowe płatki, małe dzieło sztuki dosłownie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pracowite dnie w kuchni, kiedy możesz oddać się gotowaniu i przy tym świetnie zrelaksować :)
Sylvia - podpiął się komentarz pod babkę;) Te płatki, masz rację, to jest takie proste, mona zrobic dużo pięknych ozdób, posypac czym chcemy i ozdabiać nasze dzieła;) uwielbiam takie dni w kuchni, szkoda tylko, że tak ich mało...
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie stygnie i rozsiewa po mieszkaniu swój przepiękny zapach ;) Trochę zmodyfikowana bo nie wszystko w domu miałam ale wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuń