logo

piątek, 8 marca 2013

Babka krówkowa z wanilią

Jednego dnia upiekłam dwie baby - kasztanową i krówkową, bułeczki razowe z ziarnami, chleb jaglany i przygotowałam serniczki na zimno - też krówkowe!

Przepis jest odzwierciedleniem tej kasztanowej, z małymi kosmetycznymi, ale ważnymi zmianami.


Można ją upiec w wysokiej - typowo babkowej formie, będzie piękniej się prezentowała.
Ja swojej nie lubię, stąd rzadko w niej piekę a takiej, co by mi wpadła w oko, jeszcze nie spotkałam;(




Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kremu krówkowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • przygotować formę - ja piekłam w formie z kominem o średnicy 30 cm, wysmarować masłem i posypać bułką tartą
  • mąkę zmieszać z proszkiem, solą i przesiać,
  • masło utrzeć na białą, puszystą masę
  • dodawać po 1 żołtku, miksując każde po 30 sekund
  • dodać ziarenka wanilii, skórkę i sok z cytryny, miksować na średnich obrotach do połączenia się składników
  • dodać krem krówkowy, łyżka po łyżce
  • ubić pianę z białek na sztywno, dodać do ciasta i pomału dodawać mąkę, delikatnie całość mieszając - ja już to robiłam na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników
  • wyłożyć masę do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30-40 minut, po pół godzinie sprawdzić, czy patyczek jest suchy
  • gdy ciasto jest suche , wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i wyjąć z foremki, żeby całkowicie ostygło
  • obficie posypać cukrem pudrem

Smacznego;)



31 komentarzy:

  1. A przepis na serniczki na zimno będzie? :) Zbraku piekarnika chłonę wszystkie przepisy, które go nie wymagają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) też sobie taką zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie. Zastanawiam się tylko, czy można użyć zwykłej masy krówkowej z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mania, pewnie można, ale musisz ją podgrzać, żeby łatwiej się zmiksowała i połączyła z resztą masy.

      Usuń
  4. bardzo fajna babka, i masz świetna formę , ślicznie wyglada ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! Uwielbiam krówki :) I BABKI !

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie się tak czegoś słodkiego chce.Szkoda ,że nie da się z monitora wyjąc kawałeczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katka, może i dobrze, wiesz co by to było, jakbyśmy mogły po wszystko sięgnąć;)?;)

      Usuń
  7. Ewuś babka wygląda wspaniale! A Twoje zdjęcia sa powalające:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W przekroju na zdjęciu przypomina mi trochę pączka ale to na pewno mylne wrażenie. :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, ciekawe;) ale nie neguję, ja widzę babkę;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. pracowity dzień w kuchni...tyle wypieków :) ale czasem tak dobrze, jak wszystko się robi za jednym zapachem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MartynCia - uwielbiam takie dni w kuchni, bylam tydzień na zwolnieniu i mogłam troszkę poszaleć;)

      p.s. to taka moja terapia na ozdrowienie:)

      Usuń
  10. Pysznie wygląda :) Uwielbiam babki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna babeczka :) Popatrzę sobie chociaż ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super babeczka!:) fajny pomysl z ta masa krowkowa:) A czym mozna ja zastapic? Bo takowej to ja nie dostane u mnie. Mozna po prostu krowki stopic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, możesz stopić krówki, ale nie wiem jakiej konsystencji będzie ta masa;( Możesz też sama zrobic masę kajmakową gotując mleko skondensowane słodzone w puszce, mam nadzieję, że jest do zdobycia;)

      p.s. hmmm, a dlaczego zakładasz, że nie dostanies takiego kremu u siebie?

      Usuń
    2. Bo ja mieszkam w USA:) Krowki moge kupic w sklepie polskim albo rosyjskim i dlatego pomyslalam o topieniu. Mleko skondensowane to mamy, mamy tez dulche de leche to jak karmel wiec moze to mozna by dodac i byloby podobnie jesli nie tak samo:) Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!:)

      Usuń
    3. A już chciałam Cię poratować i wysłać, stąd moje pytanie;)

      Ale bez problemu użyj dulche de leche i koniecznie daj mi znać jak smakowała.

      Z wierzchu możesz też ją posypać i polać czym chcesz, czym lubicie, czekoladą, karmelem, lukrem, dulche de leche czy posypac jak ja pudrem;) Ona też pysznie by smakowała polana czekladą i obłożona świeżymi owocami, np. malinami;)

      Pozdrawiam serdecznie z zaśnieżonej Polski!

      Usuń
  13. Ja mam bardzo fajną formę babkową, nawet 2:) obie kupiłam w Lidlu ... Są bardzo fajne i babki praktycznie same z nich wyskakują:) a pewno pojawią się przed Wielkanocą to sobie zobacz:) ... a co do baki to czy ten krem krówkowy to taki kajmak, jak z puszki? pytam, bo babka bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dziękuję, będę czujna w takim razie;) Tak, z tym, że ten krem ma jak nazwa wskazuje postać kremu, masę z puszki musiałabyś podgrzać, żeby bez problemu wymieszała się z pozostałą częścię ciasta;)

      Polecam poszukanie jednak tego kremu, zobaczysz, to będzie miłość od pierwszej łyżeczki;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Świetne serniczki! Urzekły Mnie te czekoladowe płatki, małe dzieło sztuki dosłownie :)
    Uwielbiam takie pracowite dnie w kuchni, kiedy możesz oddać się gotowaniu i przy tym świetnie zrelaksować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylvia - podpiął się komentarz pod babkę;) Te płatki, masz rację, to jest takie proste, mona zrobic dużo pięknych ozdób, posypac czym chcemy i ozdabiać nasze dzieła;) uwielbiam takie dni w kuchni, szkoda tylko, że tak ich mało...

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Właśnie stygnie i rozsiewa po mieszkaniu swój przepiękny zapach ;) Trochę zmodyfikowana bo nie wszystko w domu miałam ale wygląda pysznie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...