Najbardziej smakuje nam i obowiązkowo jest wydanie w czerwonym winie, przepis znajdziecie na nią tutaj. Dziś proponuję wydanie w piwie i miodzie akurat cienkich kiełbasek, ale można też w ten sam sposób przygotować te w standardowym rozmiarze.
Składniki:
- około 0,5 kg cienkich białych kiełbasek
- 1 duża cebula
- 200 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- świeża kolendra do posypania
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
- kiełbaski ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim, gdzie każda będzie leżała na płasko
- piwo delikatnie podgrzać, dodać miod, mieszać, żeby sie rozpuścił, ostudzić, zalać kiełbaski, naczynie zafoliować - przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki
- na następny dzień - rozpuścić masło, obrać cebulę, umyć, pokroić, najlepiej w krążki, podsmażyć
- dodać kiełbaski pomiędzy podsmażoną cebulę i obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, dodać pieprz cayenne, wymieszać, dodać pieprz młotkowany i podlać pozostałą piwno-miodową marynatą (ona jest mętna, nie wygląda ładnie, ale taka jest; zmieni się i będzie apetycznie, więc proszę się nie martwić na zapas)
- zmniejszyć palnik na minimum i dusić pod przykryciem z 15-20 minut
- tuż przed podaniem posypać świeżą kolendrą
- zajadać z chrzanem i chlebkiem maczanym w sosiku piwno-miodowo-cebulowym
Smacznego;)
Ale się prezentują! Świetne te kiełbaski! Też lubię tradycyjną wersję z chrzanem, ale ta w piwie zapowiada się obiecująco!
OdpowiedzUsuńTaką zwyklą białą to lubie ale swojej roboty, niestety, cieżko do wykonania w "blokowych" warunkach, A tak kupuję ze sprawdzonych źródeł i robie właśnie w pieie czy winie i zjadamy ze smakiem;)
UsuńTakie "męskie" jedzenie:)
OdpowiedzUsuńFakt, ale mi jako kobiecie smakują bardzo!!!!
UsuńPiwo do marynaty to super pomysł ale dla mojego męża przydałby się jeszcze kufelek piwa do popicia:)
OdpowiedzUsuńDa się zrobić i do kiełbasek i do kufla, pół na pół i już;)
UsuńJejku, jakie one apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)) Ściskam!!!!
Usuńsuper pomysł, lubię czasami takie dania:)
OdpowiedzUsuńMy częściej niż czasami, Pozdrawiam!
UsuńEwciu, kiełbaski wyglądają smakowicie! Świetne zdjęcia, aż czuję zapach pysznych kiełbasek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Majanko - dziękuję! Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam taka białą kiełbaskę. Jest pyszna, wiem, bo sama robiłam w ciemnym piwie. :) A te cienkie szczególnie polecam; kupuję je zawsze w Kauflandzi.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia! :)
Wiem Kasiu, pamiętam;) Pozdrawiam!
UsuńJa z białą kiełbasą polubiłam się stosunkowo niedawno, ale to dlatego, że w mojej rodzinie się jej nie jadło:). Podoba mi się ta propozycja:)
OdpowiedzUsuńPS. Od poniedziałku w Lidlu mają być te formy babkowe:) Buziaki
Form nie upolowałam, maiłam nawał pracy i nie dałam rady podjechać, a szkoda;( A białą uwielbiam, szczególnie tą domową;) Pozdrawiam!
UsuńGenialny pomysł na marynowanie!
OdpowiedzUsuńWykorzystam na pewno!
Zapraszam do siebie http://proste-przepisy.pl/
Miło mi, w takim razie życzę Smacznego;)
UsuńPrzepisy prawdziwie świąteczne,spisałam pół kajetu,ale będzie wyżerka na śniadanie wielkanocne i wreszcie coś nowego!
OdpowiedzUsuńAle mi miło, super;) Faktycznie będzie wyżerka!!! Pozdrawiam serdecznie!
Usuń