logo

środa, 13 marca 2013

Białe kiełbaski na ostro marynowane w piwie i miodzie

Uwielbiamy białą kiełbasę, taką samą tylko z chrzanem jadłam jak robił ją mój Tata - smak nie do opisania. Dziś kupuje z dwóch sprawdzonych źródeł, jest smaczna, ale to już nie to samo.


Najbardziej smakuje nam i obowiązkowo jest wydanie w czerwonym winie, przepis znajdziecie na nią tutaj. Dziś proponuję wydanie w piwie i miodzie akurat cienkich kiełbasek, ale można też w ten sam sposób przygotować te w standardowym rozmiarze.




Składniki:

  • około 0,5 kg cienkich białych kiełbasek 
  • 1 duża cebula
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • świeża kolendra do posypania
  • 2 łyżki klarowanego masła    

Przygotowanie:
  • kiełbaski ułożyć w naczyniu, najlepiej płaskim, gdzie każda będzie leżała na płasko
  • piwo delikatnie podgrzać, dodać miod, mieszać, żeby sie rozpuścił, ostudzić, zalać kiełbaski, naczynie zafoliować - przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki
  • na następny dzień - rozpuścić masło, obrać cebulę, umyć, pokroić, najlepiej w krążki, podsmażyć  
  • dodać kiełbaski pomiędzy podsmażoną cebulę i obsmażyć je z każdej strony po 2-3 minuty, dodać pieprz cayenne, wymieszać, dodać pieprz młotkowany i podlać pozostałą piwno-miodową marynatą (ona jest mętna, nie wygląda ładnie, ale taka jest; zmieni się i będzie apetycznie, więc proszę się nie martwić na zapas)
  • zmniejszyć palnik na minimum i dusić pod przykryciem z 15-20 minut
  • tuż przed podaniem posypać świeżą kolendrą
  • zajadać z chrzanem i chlebkiem maczanym w sosiku piwno-miodowo-cebulowym 


Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. Ale się prezentują! Świetne te kiełbaski! Też lubię tradycyjną wersję z chrzanem, ale ta w piwie zapowiada się obiecująco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką zwyklą białą to lubie ale swojej roboty, niestety, cieżko do wykonania w "blokowych" warunkach, A tak kupuję ze sprawdzonych źródeł i robie właśnie w pieie czy winie i zjadamy ze smakiem;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Fakt, ale mi jako kobiecie smakują bardzo!!!!

      Usuń
  3. Piwo do marynaty to super pomysł ale dla mojego męża przydałby się jeszcze kufelek piwa do popicia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się zrobić i do kiełbasek i do kufla, pół na pół i już;)

      Usuń
  4. super pomysł, lubię czasami takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewciu, kiełbaski wyglądają smakowicie! Świetne zdjęcia, aż czuję zapach pysznych kiełbasek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taka białą kiełbaskę. Jest pyszna, wiem, bo sama robiłam w ciemnym piwie. :) A te cienkie szczególnie polecam; kupuję je zawsze w Kauflandzi.
    Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja z białą kiełbasą polubiłam się stosunkowo niedawno, ale to dlatego, że w mojej rodzinie się jej nie jadło:). Podoba mi się ta propozycja:)
    PS. Od poniedziałku w Lidlu mają być te formy babkowe:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Form nie upolowałam, maiłam nawał pracy i nie dałam rady podjechać, a szkoda;( A białą uwielbiam, szczególnie tą domową;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Genialny pomysł na marynowanie!
    Wykorzystam na pewno!

    Zapraszam do siebie http://proste-przepisy.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, w takim razie życzę Smacznego;)

      Usuń
  9. Przepisy prawdziwie świąteczne,spisałam pół kajetu,ale będzie wyżerka na śniadanie wielkanocne i wreszcie coś nowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło, super;) Faktycznie będzie wyżerka!!! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...