logo

sobota, 16 marca 2013

Jaja marynowane w occie balsamicznym

Moje jaja marynowane z tego przepisu już w tamtym roku zostały przygotowane przez wiele osób i w tym roku dochodzą nowe, co mnie bardzo cieszy;) W swojej kuchni próbowałam już kilku kombinacji i właśnie te zostały z nami na stałe w Wielkanocnym repertuarze.
Korcił mnie jednak jeszcze jeden składnik, a dokładniej wymiana kilku w tym podstawowym przepisie i opłaciło się;)


Jaja z tego przepisu są słodko-winne z jędrnym białkiem, które zyskało na uroku dzięki barwie octu balsamicznego. Są łagodniejsze od tych podstawowych, słodsze, delikatniejsze.
Dziś na śniadanie zjedliśmy już takie 3 dniowe jajka, jak postoją z 5-7 dni będą idealne, przepis się sprawdził, więc z przyjemnością go podaję.


Jajka nabrały barwy jakby były jeszcze w skorupkach, które były gotowane w łupinach z cebuli:)
Cieszy mnie fakt, że białko jest zabarwione tylko z zewnątrz.


Należy przynajmniej raz dziennie je zamieszać, żeby się " przemieściły" i tam gdzie się stykają równo zabarwiły. Jajka w tym wydaniu wystarczy zamarynować na 5-7 dni przed Świętami.




Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody - czyli 375 ml
  • 0,25 szklanki octu winnego czerwonego - około 60 ml (można dać zwykły ocet 10%)
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego - czyli 125 ml
  • 0,5 szklanki cukru  + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  • jajka obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całe
  • poukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowania
  • dodać pomiędzy pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele
  • wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować
  • zalewę delikatnie ostudzić i zalać nią jajka, odczekać aż zupelnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dni
  • po tym czasie są gotowe do spożycia, nalepsze z sosem jogurtowo-ziołowym, na który przepis podam już w następny weekend


Smacznego;)

28 komentarzy:

  1. Wyglądają absolutnie odlotowo! Jestem bardzo ciekawa jak smakują. Z takimi jajami święta będą z pewnością wyjątkowe.

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, zdążysz zrobić, naprawdę namawiam, nie będziesz żałować;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Zdjęcia sa powalające Ewa! Ja najpierw zrobię te białe, na czerwone przyjdzie pora:) Jajka sie własnie ugotowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joleczka;) Miło mi, zrób i białe i czerwone, a co;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. super pomysł wygląda jak jajko z czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pysznie smakują, eksperyment udany i to bardzo;)

      Usuń
  4. po raz pierwszy widze tak ciekawy przepis na jajka, aż jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Nigdy nie słyszałam o marynowanych jajkach, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje pomysły chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać, no i dobrze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiejko - lejesz miód na moje oczy;) Dziękuję Kochana:)

      Usuń
  7. Pieknie wygladaja i na pewno by mi smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może się na nie skusisz, robię sie w sumie same;)

      Usuń
  8. WSPANIAŁE! Jestem ciekawa jak smakuje hmmm pewnie pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje wybornie: jest słodko, winne, pyszne, polecam!

      Usuń
  9. Ja chyba jestem za mało odważna na takie jajkowe eksperymenty:) ... zasyłam buziaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, a lubisz konserwowe ogórki, rybę w occie i takie tam... spróbuj może chociaż z 2 zamarynuj...;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. nigdy nie robiłam marynowanych jajek, takie połączenie jest dla mnie nowym odkryciem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berenika, miło mi jest Ciebie zaskoczyć;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Ewa, muszę przyznać, że zaintrygowałaś mnie tymi jajami, zapowiadają się cudnie, chyba wypróbuję :) Oczywiście dam znać, jakie wrażenia smakowe.
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jajka są przepyszne. Żałuję, że nie zrobiłam więcej, będą przebojem na wielkanocnym stole.
    Dziękuję za podpowiedź:)
    6niebo

    OdpowiedzUsuń
  13. koniecznie muszę spróbować :) już od dawna chodzą za mną jajka w marynacie, a u Ciebie znalazłam już 2 fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. koniecznie muszę spróbować :) już od dawna chodzą za mną jajka w marynacie, a u Ciebie znalazłam już 2 fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas też były hitem :) Testowałam obydwa przepisy i muszę je ponowić tak jak polecałaś do grillowych wariacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To będzie nasz trzeci rok z Czarnymi Jajami ;-) czekam na Wielkanoc jak kania dżdżu :-) Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...