Możliwości i przepisów jest tak dużo, że kombinować można za każdym razem inaczej.
Ja ostatnio wróciłam do mąki orkiszowej i głównie na niej piekę swoje chleby.
Był okres, że się "nią" przejedliśmy, ale teraz już się za nią stęskniłam i często gości w mojej kuchni.
Zapraszam na chleb - bardzo prosty w wykonaniu, na zakwasie, orkiszowo-jaglany.
Składniki na keksówkę:
- 300 g zakwasu żytniego - aktywnego
- 200 ml wody
- 100 g mąki jaglanej
- 300 g mąki orkiszowej typ 700
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieszczam w dużej misce i mieszam do połączenia się - może być ręcznie, może być mikserem - ciasto powinno być dość luźne
- przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
- formę nasmarować olejem, wysypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, wyrównać z wierzchu i zostawić do wyrośnięcia - ma być równe z brzegiem formy - w zależności od temperatury pomieszczenia rośnie 2-3 godziny
- wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika i piec w 200 stopiach 1 godzinę
- wyjąć z formy, zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia
Smacznego;)
moje smaki! Uwielbiam pieczywo orkiszowe, a własnoręcznie robione to już w ogóle !
OdpowiedzUsuńI ja zatęskniłam za mąką orkiszową i się z nią przeprosiłam;) Pozdrawiam!
UsuńU Ciebie ciągle chlebki:) Fajnie ze czesto pieczesz,bo wiadomo ze lepsze.Takie domowe pieczywko:)
OdpowiedzUsuńJa kiedys upieklam i mi nie wyszedl i sie zrazilam;(
Pozdrawiam
Od ponad roku jak zaczęłam piec tak piekę do dziś i nie mam zamiaru przestać;) Spróbuj jeszcze raz, nie wolno się poddawać;) Pozdrawiam serdecznie;)
UsuńWygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńZabieram się do upieczenia jakiegoś chleba, ale na zabieraniu jak narazie się kończy :P
Hmm, trzeba coś z tym "zabieraniem się" zrobić;) Działać i upiec;) Pozdrawiam!
UsuńBardzo prosty i bardzo smaczny Ewciu. Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Prosty i pyszny, bo swój, domowy;) Buziaki Majanko;)
UsuńW przyszłym tygodniu robię zakwas i też zacznę szaleć z domowym pieczywem. Pyszny musiał być ten chlebek!
OdpowiedzUsuńKasiu, trzymam Cię za słowo;) Buziaki!
Usuńpiękny, równiutki...marzy mi się taka cieplutka pajda z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńMartynCia - marzenia się spełniają;) Pozdrawiam!
UsuńA skąd mąka jaglana? Trzeba kaszę w młynek wrzucić?
OdpowiedzUsuńJa kupuję mąkę jaglaną w młynie, ale kaszę jak najbardziej można zmielić i mieć z niej mąkę jaglaną. Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo:(
UsuńJa niestety w swoim młynie orkiszowej nie dostanę, a zamawiać na necie to drogo wychodzi ...wiec chlebki orkiszowe jemy tylko od czasu do czasu i zawsze z lekką zazdroscią na nie spogladam u innycjh:) buziaczki
OdpowiedzUsuń