logo

niedziela, 21 kwietnia 2013

Murzynek z czarną porzeczką

Przepis na murzynka już był na blogu, ale ani zdjęcia ani sam wpis nie zachęcał do jego zrobienia, a gwarantuję, że jest warty grzechu! Mocno czekoladowy, choć bez czekolady, delikatnie wilgotny dzięki dżemowi z czarnej porzeczki i szybko znikający - to jego zalety!


Zapraszam po przepis!


Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

  • kostka margaryny Kasi - 250 g
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao 


Wyżej wymienione składniki umieszczamy w garnku i na małym ogniu podgrzewamy (nie gotujemy), odstawiamy do ostygnięcia, odlewając pół szklanki na polewę.



Potrzebujemy jeszcze:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 żółtka
Te składniki dodajemy do ostygniętej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, dodajemy do tego jeszcze: 

  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki z tego przepisu
  • ubitą pianę z pozostałych białek  - mieszamy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy około 45-55 minut ( do suchego patyczka)



Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy delikatnie rozgrzaną polewą, którą zostawiliśmy na samym początku - polewa jest i ma być rzadka -ma tak naprawdę wsiąknąć w ciasto a z wierzchu stworzyć jakby lukrową polewę. Można posypać wiórkami kokosowymi.




Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, uwielbiam murzynka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuś dżem porzeczkowy miałam przyjemność już skonsumować i był przepyszny za ci bardzo dziękuję i żałuję ,bo teraz to już tylko kupny mi pozostaje a ciacho wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarna porzeczka! Aaaaaa UWIELBIAM! Do tego w połączeniu z tak pysznym murzynkiem! Bujam w obłokach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałabym spróbować tych jego zalet:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatek porzeczki baaardzo, ale to bardzo mnie zachęca ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda! Czy wiesz,że ja nie robiłam tak dawno prawdziwego murzynka? Hmm.. Trzeba to nadrobić kiedyś:)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się jak najlepszy tort:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Murzynek wciąż pozostaje moim ulubionym ciastem, a Twój wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zabieram się za murzynka. Dam znać, jak wyszedł, ale już mi ślinka na niego cieknie :-) Czuję, że będzie hitem weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I był hitem weekendu. To był mój pierwszy w życiu murzynek. Nigdy nie myślałam, że to stanie się moje ulubione ciasto.
      Jutro robię powtórkę.
      Dziękuję za świetny przepis :-)

      Usuń
    2. I był hitem weekendu, ale bardzo krótko... niestety zniknął szybciej niż się pojawił.
      Przepis jest rewelacyjny, murzynek przepyszny.
      Bardzo dziękuję za przepis ( ten i wiele innych, które od ciebie "zgapiłam" ).
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
    3. A to mój murzynek z Twojego przepisu na moim blogu
      http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/05/murzynek-z-czarna-porzeczka.html
      Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. mam pytanie jakiej wielkości jest ten "mały słoiczek dżemu " i dokładnie ile sie daje proszku do pieczenia bo opakowania są różne jak wiadomo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...