logo

czwartek, 9 maja 2013

Chleb na drożdżach z kaszą bulgur i daktylami

Kiedy wypatrzyłam ją na sklepowej półce, musiałam ją mieć, taka piękna, złota, a ja lubię wszystko co złote;) Pierwszy na myśl przyszedł mi chleb z jej udziałem, poszukałam więc w sieci i zainspirowana tym przepisem, stworzyłam piękny i pyszny bochenek.


Kolejny przepis z jej udziałem też zrobiony, ale o nim dowiecie się w weekend.
Będzie i następny chleb, ale już w większości z kaszy, bo wiem, czego się spodziewać;)


Po oryginalny przepis zapraszam na blog Filozofia Smaku, a ja podaję tak, jak sama go zrobiłam.
Wszystkie składniki umieściłam w maszynie, ale upiekłam ju normalnie w piekarniku.
Napiszę jednak oba sposoby wykonania.




Składniki na jeden duży bochenek:

  • 375 ml wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 lyżeczki soli morskiej
  • 420 g mąki chlebowej typ 650
  • 125 g mąki żytniej typ 720
  • 90 g suchej kaszy bulgur
  • 25 g świeżych drożdży
  • około 20 daktyli
  • 1 jajko
  • ulubione ziarna do posypania z wierzchu

Przygotowanie:
  • sposób dla maszynistów: umieszczam w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników: woda, olej, cukier, sól, jedna i druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże, ustawiam program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrabiam ciasto na postypanej mąką stolnicy, formuję okrągły bochenek, zostawiam do wyrośnięcia na 40-60 minut, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarnami i delikatnie nacinam, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut

  • sposób tradycyjny: rozkruszyć drodże do amłej miseczki, dodać cukru, troszkę  ciepłej wody odstawić na 15-20 minut; w dużej misce mieszamy ze sobą mąki z solą i kaszą, dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę wody i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto, które odtawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ma podwoić swoją objętość; , po tym czasie dodaję pokrojone w małe kawałeczki daktyle, jeszcze chwilę wyrabiam i formuje jeden duży okrągły bochenek, zostawiam go do wyrośnięcia na 40-60 minut, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarnami i delikatnie nacinam, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut


Smacznego;)

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że przepis zainspirował Cię do upieczenia tego cudownego bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu, cudowny chlebek! :)
    Lubię takie okrągłe śliczne chlebki.
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam do czynienia z taką kaszą, zaciekawiłaś mnie :) Chleb wygląda cudownie, ta chrupiąca skórka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek ....śliczne pęknięcia i rumiana skórka - na pewno mocno chrupała:) Takie chleby lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale czad :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...