logo

środa, 15 maja 2013

Łosoś pieczony na soli pod kołderką z pesto

Kiedy mam mało czasu, a w tygodniu zawsze mam go mało - tworzę szybkie dania, które nie wymagają ode mnie doglądania i stania przy kuchence!

Ten łosoś powstał pod wpływem chwili, dostałam porcję fileta z łososia, dzień wcześniej zrobiłam pesto - bo bazylia rosła jak szalona (przepis podam w kolejnym wpisie) i w mojej szafce ciągle wpadałam na himalajską różową sól. Szybka decyzja, szybki obiad - pyszny obiad!



Sól dodaje niesamowitego aromatu i wilgotności a pesto wspaniałego smaku!
Zapraszam!





Składniki:

  • filet z łososia w jednym kawałku około 350-400 g
  • pesto z bazylii lub inne zielone - około 200 g
  • sól himalajska, morska - napewno całe kryształki soli - około 300 g

Przygotowanie:
  • łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem
  • w naczynie żaroodporne wysypać sól
  • ułożyć na niej skórą do dołu rybę
  • posmarować z wierzchu całym pesto - równomiernie
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 20 minut (już po pierwszych 10 minutach zajrzeć, żeby warstwa pesto się nie przypiekła, w razie potrzeby przykryć z wierzchu papierem do pieczenia lub obniżyć temperaturę o 5-10 stopni)


Smacznego;)

6 komentarzy:

  1. Takie proste, a na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś łososia z pesto, polecam bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny pomysł! Musiało smakować :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny! Ewa jak ja bym była bliżej Ciebie to bym się u Ciebie stołowała. Te Twoje dania wyglądają tak apetycznie, że o mało ekranu nie liżę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś w pesto jest cudowny - potwierdzam :)
    Ale pomysłem z sola himalajską totalnie mnie zaskoczyłaś! Super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...