logo

środa, 1 maja 2013

Owsiano serowa tarta z czarnymi porzeczkami i daktylami

Maj rozpoczynam słodką propozycją, do której wykorzystałam to co było akurat pod ręką.
Spód tarty owsiany i chrupiący, wykorzystałam słodycz daktyli, stąd samo ciasto ma niewiele cukru. Całość dopełnił kwaskowy posmak dżemu z czarnej porzeczki i delikatnie słona masa serowa.




Składniki:

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki owsianej
  • 70 g płatków owsianych 
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • 3 jajka

  • 300 g serka philadelpia
  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru


Przygotowanie:
  • ze wszystkich składników zagnieść ciasto, może być klejące, ale nie dodawajcie więcej mąki takie ma pozostać, wyłożyć nim dokładnie formę na tartę (ja zawsze delikatnie smaruję formę masłem)
  • włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej 30-40 minut
  • w tym czasie pokroić daktyle na 3-4 paseczki i przygotować serową masę
  • jajka ubić z cukrem pudrem na bialą masę, dodać serek, wymieszać
  • na schłodzoną tartę wyłożyć i równo rozsmarować dżem porzeczkowy, wylać delikatnie serową masę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 30 minut
  • po tym czasie, wyłożyć pokrojone daktyle, dopiec jeszcze z 10 minut i gotowe


  • zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, przynajmniej 1-2 godziny
  • ja z wierzchu na gorące ciasto polałam jeszcze sos porzeczkowy, który zrobiłam z soku porzeczkowego




Smacznego;)

7 komentarzy:

  1. teraz żałuję, że nie zaczęłam maja na słodko i nic dziś nie upiekłam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem krótko i na temat:CZAD! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna... z daktylami jeszcze nie jadłam a widzę, że dużo straciłam:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało smakować bardzo ciekawie, takie niecodzienne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...