Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też!
Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!
Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm:
- 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka otrębów: u mnie owsiane i żytnie
- 1/4 szklanki trzcinowego cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 słoik - 0,5 l jabłek na szarlotkę z tego przepisu (można dodać świeże - starte na tarce jarzynowej, albo pokrojone w cienkie plasterki podduszone z cukrem i cynamonem - do smaku)
- kilka kwiatków świeżej lawendy (można pominąć i dodać cynamon, imbir, to co lubimy łączyć z jabłkami)
- 50 g masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 50 g cukru trzcinowego - (dałam pół na pół z białym, bo mi się skończył)
Przygotowanie:
- z mąk, otrębów, masła, cukru, soli i wody - zagniatamy szybko ciasto, wykładamy nim formę, spód i boki na wysokości około 2 cm
- wkładamy tak przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach
- w tym czasie zagniatamy kruszonkę i szykujemy jabłka, jak nie mamy takich jak ja;)
- na podpieczony spód, wykładamy jabłka, delikatnie rozkruszamy kwiaty lawendy (można pominąć), równo rozsmarowujemy, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40-50 minut, aż do zrumienienia się kruszonki
- zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Smacznego;)
Wygląda niezwykle pysznie! Podoba mi sie pomysł z dodatkiem lawendy.
OdpowiedzUsuńjest znakomita, i tak cudownie wygląda !! szarlotka bardzo zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńjaka śliczna:) i przy tym zdrowa:) można zjeść bez wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie ;) jabłek już swoich nie mam, zjedliśmy już cały zapas, chyba muszę zrobić więcej ;)
OdpowiedzUsuńCudna ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńdodatek lawendy bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! już zapisuję:)
OdpowiedzUsuńWitam,czy można dać 200g mąki owsianej ?
OdpowiedzUsuń