logo

niedziela, 5 maja 2013

Szarlotka żytnio-otrębowa z owsianą kruszonką i lawendą

Pomiędzy kaloryczną owsianką słoikową a dzisiejszym hamburgerem powstała bardzo zdrowa wersja szarlotki, do której zainspirował mnie przepis z bloga Feed Me Better.



Pozmieniałam troszkę, odjęłam, dodałam i jestem bardzo zadowolona - moi chłopcy też!

Zapraszam na żytnio-otrębową szarlotkę z nutą lawendy i owsianą kruszonką!




Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm:
  • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka otrębów: u mnie owsiane i żytnie
  • 1/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 słoik - 0,5 l jabłek na szarlotkę z tego przepisu (można dodać świeże - starte na tarce jarzynowej, albo pokrojone w cienkie plasterki podduszone z cukrem i cynamonem - do smaku)
  • kilka kwiatków świeżej lawendy (można pominąć i dodać cynamon, imbir, to co lubimy łączyć z jabłkami)

  • 50 g masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 50 g cukru trzcinowego - (dałam pół na pół z białym, bo mi się skończył)

Przygotowanie:
  • z mąk, otrębów, masła, cukru, soli i wody - zagniatamy szybko ciasto, wykładamy nim formę, spód i boki na wysokości około 2 cm
  • wkładamy tak przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 180 stopniach
  • w tym czasie zagniatamy kruszonkę i szykujemy jabłka, jak nie mamy takich jak ja;)
  • na podpieczony spód, wykładamy jabłka, delikatnie rozkruszamy kwiaty lawendy (można pominąć), równo rozsmarowujemy, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40-50 minut, aż do zrumienienia się kruszonki
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia



Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle pysznie! Podoba mi sie pomysł z dodatkiem lawendy.

    OdpowiedzUsuń
  2. jest znakomita, i tak cudownie wygląda !! szarlotka bardzo zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka śliczna:) i przy tym zdrowa:) można zjeść bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie ;) jabłek już swoich nie mam, zjedliśmy już cały zapas, chyba muszę zrobić więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatek lawendy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała! już zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,czy można dać 200g mąki owsianej ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...