logo

piątek, 3 maja 2013

Spaghetti z cukinią, jabłkiem, cytryną, miętą i winem

Wczoraj makaron, dzisiaj makaron, jutro... spaghetti;)

Wydawałoby się, że codziennie pasta to szaleństwo lub nuda, ale zapewniam Was, że nie;)
Można tak kombinować, manipulować dodatkami, kolorami, kształtami... doczekać się nie mogę na następne smaki, które już krążą w mojej głowie;)

Dzisiejsza pasta ma 3 identyczne składniki co wczorajsza:
oliwę, cukinię i ten sam rodzaj makaronu, ale smak zupełnie inny, orzeźwiający, świeży, poprostu pyszny!




Składniki dla 3 osób:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • połowa młodej cukini - około 150 g cukini
  • 1/2 dużego jabłka - około 150 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 ml białego wina
  • kilka listków świeżej mięty
  • skórka i sok z 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  • gotujemy makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
  • na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy po chwili jabłka
  • chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, obsmażamy
  • podlewamy winem, dodajemy suszone pomidory, skórkę i sok z cytryny, podsmażamy wszystko razem około 3-4 minut
  • na sam koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy jeszcze chwilę na patelni, dodajemy miętę
  • doprawiamy  już na talerzu świeżo zmielonym pieprzem


Smacznego;)





8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe spaghetti :) Takie orzeźwiające smaki, podoba mi się to danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny zestaw dodatków do makaronu. Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spaghetti z cukinią jest boskie! Ale z jabłkiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, z makaronami można kombinować do woli i wychodzi smacznie. A z takimi dodatkami jak najbardziej!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, wow, wow! istne orzeźwienie i zaspokojenie pragnień wszelakich w jednym daniu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...