logo

wtorek, 23 lipca 2013

Chleb orkiszowo-żytni pieczony na liściu chrzanu

W tamten weekend dostałam od M. bukiet z kopru i olbrzymich liści chrzanu, które były wyjątkowo piękne: nie obgryzione przez ślimaki, bez zbędnych towarzyszy, zielone, całe, mocne.
Odrazu pomyślałam o chlebie, nie o ogórkach jak myślał M.;)


Piekąc ten chleb czułam się jakbym żyła w bardzo odległych czasach, bo tak mi się kojarzy chleb pieczony na liściach chrzanu. Znam go z opowieści, znam z jednej piekarni, ale to było bardzo dawno kiedy go jadłam. Upiekłam odrazu dwa i to była słuszna decyzja, bo jeden zniknął jeszcze gorący.




Składniki na 2 keksówki:
  • 600 g zakwasu żytniego - płynnego
  • 300 ml wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 450 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • tłuszcz do wysmarowania formy - olej
  • 2 duże lub 4 mniejsze liście chrzanu 



Przygotowanie:
  • do dużej miski wlewamy zakwas, wodę, miód, dodajemy sól, mąki, drożdże i dokładnie mieszamy
  • przykrywamy, odstawiamy na godzinę
  • keksówki smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy umytymi i osuszonymi liści chrzanu 
  • ciasto mieszamy - przekładamy do keksówek, muszą zjamować 2/3 ich wysokości, przykrywamy czystymi ściereczkami aż urośnie do brzegów foremek


  • wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy go na 200 stopni w opcji: góra-dół i pieczemy godzinę
  • po tym czasie chleb wyciągamy z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia


Smacznego;)


6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) na pewno bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, taki rustykalny.

    OdpowiedzUsuń
  4. piekałm i ja cheby na liściach chrzanu ...są pyszne i na dodatek pięknie wyglądają:) Twoje bochenki zawsze cieszą oczy Ewuś:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. o takim patencie jeszcze nie słyszałam, będę musiała wypróbować, chlebuś musi być niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłęd po prostu!!! Te Twoje chleby mnie wykończą ;) Pozytywnie rzecz jasna. I słuchajcie wszyscy, którzy zastanawiają się czy warto i czy dam radę? Dacie radę!!!Ja byłam totalnym kulinarnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie, teraz piekę wprowadzając zajadających w obłęd ;) Próbujcie, na prawdę warto!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...