logo

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Apple pie - przepis z formy

Wczoraj powstało pyszne i bardzo proste w zrobieniu ciasto.
Wszystko dzięki pięknej formie jaką dostałam w nagrodę za Najpiękniejsze Przetwory 2013 roku od firmy Weck, w słoikach której zamykam wiele "tworów-przetworów".
Była to dla mnie bardzo miła niespodzianka, a ciasto z wygranej formy smakuje naprawdę wyjątkowo :)



To, które widzicie na zdjęciach to już drugie, pierwsze zjedzone w całości, drugie upiekłam jak jeden z obżarciuchów spał, a drugi był poinformowany, że dopiero jutro będzie mogł sobie je zjeść ;)

I właśnie to Apple pie dedykuję P. Marzenie i P. Annie, które to bardzo prosiły mnie o przepis (na mailu i na fb )




Składniki na formę o średnicy 15 cm:
  • 180 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 7 łyżek bardzo zimnej wody
  • 4 duże jabłka
  • 75-100 g brązowego cukru (zależy jak słodkie mamy jabłka)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 5-6 goździków
  • 1-2 łyżki mąki
  • 25 g zimnego masła 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  • na stolnicy albo w misce umieścić mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i wodę - zagnieść ciasto - podzielić na 2 części - większą i mniejszą - (2/3 i 1/3)
  • większą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy - ma być troszkę większe od formy
  • nawijając na wałek nałożyć na formę, równo wyłożyć, wystające brzegi zostawić
  • w przepisie jest napisane, żeby podpiec spód, ja tego nie robię, posypuję go tylko niewielką ilością mąki
  • wstawić formę z ciastem do lódówki i pozostałą część ciasta też 
  • teraz obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, goździki - chyba, że nie lubimy to pomijamy i otartą skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy
  • odejmujemy około szklanki jabłek, ja właśnie do nich dodałam goździki i rozdrabniamy blenderem, dodajemy do reszty jabłek, mieszamy i dodajemy mąkę, ponownie mieszamy
  • nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wyciągamy formę ze schłodzonym ciastem z lodówki, wykładamy jabłka, na to układamy masło w małych kawałeczkach (możemy te masło rozpuścić i delikatnie polać jabłka)
  • z pozostałego ciasta wycinamy paski - układamy w kratkę
  •  brzegi ciasta dopiero teraz zwijamy tworząc ładny, równy rant i zakrywając to co trzeba zakryć - czyli wykończenia naszych pasków ;)
  • smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopi pieczemy do zezłocenia się kratki na cieście- około 30-35 minut
  • zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, żeby się idealnie związało i kroiło lub zjadamy gorące z lodami waniliowymi ;)

Smacznego ;)

14 komentarzy:

  1. Boskoooo... mam jabłka... masło... i forma na tartą też gdzieś byla.
    A jak nie, to w tortownicy zrobie,takiego mam smaka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piję kawkę poranną i widzę oczami wyobraźni pyszny kawałek ciasta twojego, obok niej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Forma cudna, a na widok ciasta aż mi ślinka cieknie - muszę sobie takie zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękna jest ta foremka, a ciacho - bajka :) no i nagroda jak najbardziej zasłużona, bo jesteś mistrzynią przetworów :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna forma .... na pewno ciasto w niej upieczone smakuje cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda jak dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygrana zdecydowanie Ci się należała ;) Ciasto piękne, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne to ciasto Ewciu! Chętnie skubnęłabym kawałeczek, taki większy nieco ;)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ulubione ciasto z jabłkami, wyszło pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie sie prezentuje Ewus :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak znalazł na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak znalazł na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...