logo

sobota, 23 sierpnia 2014

Kokosowa pierś kurczaka z chrupiącą skórką

Kiedy zerkam na datę ostatniego posta to mam wyrzuty, ale musicie mi uwierzyć.... że nie mam kiedy dodawać nowych wpisów.
Pracuję zawodowo po kilkanaście godzin dziennie i mamy sezon, który pomału się kończy. Wierzę, że już za kilka tygodni będę mieć więcej czasu na klikanie i publikowanie - bo gotuję i piekę non stop :)

Przedstawiam dziś jednonaczyniowy i szybki obiad, propozycję na danie szybkie, smaczne i wyjątkowe. Ze względu na dodatek szafranu i kaparów - wręcz eleganckie!





Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka ze skórą i z kością
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • około 150 g suchego ryżu
  • sól do smaku - ja nie daję, bo mam już odpowiednio doprawiony bulion
  • łyżka kaparów
 
Przygotowanie:
  • kurczaka umyć, osuszyć, oddzielić od kości i przygotować pojedyńcze piersi
  • rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego, obsmażyć filety z kurczaka z każdej strony na złoty kolor
  • naczynie wysmarowań pozostałą łyżką tluszczu kokosowego, rozsypać na to ryż
  • pomiędzy ryż ułożyć obsmażone piersi z kurczaka, całośc posypać szafranem i podlać bulionem (bulion musi być w letniej temperature, nie może być gorący)
  • naczynie przykrywamy i stawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy pod przykryciem około 1 godziny
  • w trakcie pieczenia zaglądamy, czy nie należy podlać ryżu bulionem, na ostatnie 10 minut naczynie odkrywamy, żeby kurczak nam się troszkę zarumienił i dodajemy kapary
  • podajemy w towarzystwie mizerii lub innej ulubionej jarzynki do obiadu


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. To musi być pychotka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bajecznie wygląda Twoje danie ... na porcyjkę bym się skusiła ... :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba jedno z tych dań cudownie otulająco-kojących. :) Musiało pachnieć obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, cudowne danie! Wygląda znakomicie po prostu.
    Ewciu, ściskam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej podoba mi się ta chrupiąca skórka:) Wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze w ZenThaiu biorę kurczaka w cieście kokosowym, a teraz mogę sama coś podobnego przygotować, bo już znam tajniki przepisu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...