logo

środa, 23 listopada 2016

Piernik staropolski - Król wśród ciast Bożego Narodzenia

Są takie przepisy, które warto przekazywać z pokolenia na pokolenie, warto się nimi dzielić, warto o nich pamiętać. Ten przepis jest moją małą improwizacją, choć wzorowałam się na najlepszym, bo od samej Ćwierczakiewiczowej.
Jest to ostatni moment aby go przygotować, nasz piernik potrzebuje mimimum 2-3 tygodni a najlepiej 4-6.  Powinien spokojnie odpoczywać dojrzewając do swojej głównej roli - bycia Królem ciast podczas Świąt Bożego Narodzenia.




Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • około 20 sztuk orzechów włoskich

Przygotowanie:
  • masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i pogrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się masła, zostawiamy do delikatnego wystygnięcia
  • przekładamy do michy miksera i przez chwilę miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • wsypujemy mąkę cały czas miksując

  • do zimnego mleka dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do ciasta cały czas miksując
  • dodajemy jajka i kiedy ciasto jest już idealnie wyrobione już na najmniejszych obrotach dokładamy orzechy

  • całość przekładamy do suchej miski, szczelnie owijamy folią spożywczą, chowamy (przetrzymujemy) do lodówki  i... cdn :)

Z tej porcji powstaną 2 trzywarstwowe pierniki o wymiarach 9-12-20

6 komentarzy:

  1. O raju! Dobrze, ze mi przypomniałaś o pierniku:) jak tylko zmierzę sie z moim wyzwaniem biegacza, biorę się za piernik!

    Zapraszam do siebie:)
    www.ofuksja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zagniata się właśnie. Pamiętaj o cdn. :) Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam pytanko, czy owijamy folią aluminiową czy spożywczą? i gdzie przechowujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero odpowiadam... spożywczą i w lodówce, już dopisuję :)

      Usuń
  4. dziękuję :) , dzisiaj dopiero utarłam przyprawę, jutro dopiero będzie się robiło ciasto ale mam nadzieje,że pomimo krótkiego czasu da radę :) , mam też pytanie odnośnie cukru, czy można dodać trzcinowy, od razu spytam czy do konfitury pomarańczowej również można dodać trzcinowy zamiast białego
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...