Na krześle w promieniach słońca pod ściereczką rośnie ciasto drożdzowe, zrobimy z maluchami z niego rogaliki nadziewane różnymi dżemami, oczywiście mojej roboty:)
Składniki na 1 porcję:
- 1 filet z dorsza
- 2 porcje mrożonego szpinaku w liściach ( u nas Bonduelle)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mascarpone
- sól, pieprz
- cytryna
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 bułka
Przygotowanie:
- rybę opłukać, osuszyć, przeciąć na pół - na długość, przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę masła, zawinąć, zapakowac w folię i piec w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut
- na patelni rozpuścić resztę masła i dodać szpinak, na średnim ogniu go rozmrozić, ciągle mieszając
- pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę
- do przesmażonego szpinaku dodać wyciśnięty ząbek czosnku, mascarpone, sól i pieprz, chwilkę poddusić
- bułkę wstawić do tostera
- na talerz wyłożyć szpinak, na to rybę, rozłożyć pomidory, które posolić i skropić oliwą, dołożyć bułkę
Smaczego:)
Bardzo fajny sposób na rybkę. Zapisuję sobie i z pewnością niebawem wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuńCzekam na rzeczywistą - prawdziwą ocenę;) Miłego weekendu:)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, też muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń