logo

piątek, 13 stycznia 2012

Dorsz na szpinaku z tostem i pomidorami

Skoro mamy piątek, to mamy i rybkę, a jak rybkę to i szpinak z czosnkiem i odrobiną mascarpone.



Na krześle w promieniach słońca pod ściereczką rośnie ciasto drożdzowe, zrobimy z maluchami z niego rogaliki nadziewane różnymi dżemami, oczywiście mojej roboty:)



Składniki na 1 porcję:
  • 1 filet z dorsza
  • 2 porcje mrożonego szpinaku w liściach ( u nas Bonduelle)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 bułka


Przygotowanie:
  • rybę opłukać, osuszyć, przeciąć na pół - na długość, przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny, dodać troszkę masła, zawinąć, zapakowac w folię i piec w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut
  • na patelni rozpuścić resztę masła i dodać szpinak, na średnim ogniu go rozmrozić, ciągle mieszając
  • pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę
  • do przesmażonego szpinaku dodać wyciśnięty ząbek czosnku, mascarpone, sól i pieprz, chwilkę poddusić
  • bułkę wstawić do tostera
  • na talerz wyłożyć szpinak, na to rybę, rozłożyć pomidory, które posolić i skropić oliwą, dołożyć bułkę

Smaczego:)

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny sposób na rybkę. Zapisuję sobie i z pewnością niebawem wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na rzeczywistą - prawdziwą ocenę;) Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, też muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...