Skuszona szatą graficzną i Indiami dziś prezentuję kurczaka z jej udziałem, przepis z opakowania, ale jak zawsze troszkę zmodyfikowany przeze mnie;)
Składniki dla 3-4 osób:
- 400 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania przyprawy Bombay Masala
- 150 ml wody
- 3 łyżki 18 % śmietany do zup i sosów
- 2 torebki ryżu brązowego
Przygotowanie:
- wstawić ryć i ugotować zgodnie z zaleceniami
- mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące
- cebulę obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę
- obsmażyć mięso z cebulą , dodać przyprawę Bombay Masala i wszystko dobrze wymieszać
- dodać pokrojoną w kostkę cukinię i zalać wodą, dusić pod przykryciem około 10 minut na malym ogniu, pod koniec dolać śmietanę i chwilkę pogotować
- wyłożyć na talerz ryż, obok naszego kurczaka po indyjsku posypać świeżą curry
Danie jak na użycie gotowej mieszanki jest smaczne, dla mnie troszkę za ostre, ale warto zrobić, z ryżem fajnie się komponuje, może dodatek sałatki ze świeżych warzyw by to wypośrodkował, spróbuję następny razem.
W oryginale dodaje się też świeżą paprykę, którą ja niestety jeść nie mogę, pewnie jej dodatek sprawia, że danie to jest takie jak powinno, papryka jest przecież charakterystycznym dodatkiem.
Smacznego;)
Super!:) Gotowe mieszanki nie zawsze się sprawdzają, ale ta wydaje się ciekawa;))
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pikantne dania, więc z chęcią bym się skusiła. Chyba też wyruszę na takie poszukiwania :)
OdpowiedzUsuńJak ostre to dla mnie :)) Lubię takie rzeczy :) A jeśli chodzi o przyprawy, to ja zawsze kupuje na rynku przy ul. Elbląskiej. Tam jest stoisko firmy AURA-POL i oni handlują przyprawami i herbatami. Jest ogromny wybór i bardzo niskie ceny. Jak któregoś dnia koleżanka pokazała mi te stoisko to nie wiedziałam za co mam się złapać tyle tego było :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam tam kiedy podjechać, ale jak tylko nadarzy się okazja, to napewno zajrzę;)
UsuńJest tyle ciekawych przypraw, dodatków, marynat, sosów, kasz, wszelkich ziaren, herbat... tylko środkow na zakup brak, ale od czasu do czasu można a nawet trzeba - lubię mieć takie perełki w domu. Z podrózy zawsze przywożę przyprawy i przepisy;)
OdpowiedzUsuńo, też nie znam tej przyprawy.
OdpowiedzUsuńale znając indyjskie smaki musi być przesmaczna!:)
muszę koniecznie zrobić :) u siebie na wsi przyprawy nie widziałam, ale poszukam.....
OdpowiedzUsuń