logo

wtorek, 17 stycznia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami z sosem kurkowym

Dzisiaj nic mi się nie chce i menu dzisiejszego dnia nie wymaga ode mnie dużego nakładu pracy.
Chcąc dodać kolejny przepis do akcji "Nie wyrzucam jedzenia" i "Tylko ze spiżarni", opróżniam zamrażarkę, a tam znalazłam krokiety z kapustą i grzybami z farszu, który był w tej tarcie na Święta tutaj i sosik kurkowy. Tak więc obiad na dzisiaj gotowy.



Składniki na ciasto:
  • 0,5 l mleka
  • 0,25 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli


Przygotowanie:
  • jajka i mleko umieszczam w misce i ubijam, dodaję olej, mąkę i sól, mieszam aż do uzyskania jednolitej masy
  • rozgrzewam patelnię i wylewam ciasto, smażę około 1,5 -2 minuty z każdej strony

Na tak usmażone placki kładę nadzienie  kapustno-grzybowe tutaj i zwijam tworząc dość spore krokiety, polewam podgrzanym sosem na bazie śmietany i suszonych kurek.Do tego poprostu sałata lodowa polana oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki.



Smacznego:)





5 komentarzy:

  1. Wazne, by wykorzystać to, co zalega w lodówce;)
    Pyszny sosik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos takiego za mną chodzi.. krokiety z grzybami... mmm wykrakałaś:) Wczoraj jeszcze wspominałam siostrze, że bym zjadła:) Na sosie wyglądają megaapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i teraz będą za mną chodziły krokiety... Ale co ja pocznę jak grzybków nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyyycha! Takie krokiety to bym zjadła choćby teraz!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...