Właśnie chłopcy mnie spytali, co teraz upieczesz Mamo, Kochanie....
Tak więc ubrałam fartuszek i przygotowałam szybką i bardzo, ale to bardzo dobrą tartę z jabłkami w cynamonie, przepis Bajaderki z moimi małymi zmianami.
Składniki na formę o średnicy 30 cm:
- 2, 5 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 6 łyżek lodowatej wody
- 4 łyżki cukru
- 2 szczypty soli
Na nadzienie:
- 8 średnich jabłek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 duże jajko
Przygotowanie:
- do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, mieszamy
- zimne masło kroimy w paski, dodajemy do mąki, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto
- formujemy w kulę (ja formuję 5 mniejszych, łatwiej mi wtedy rozwałkować i dopasować do formy) i schładzamy przez godzinę w lodówce
- jabłka obieramy, kroimy w cienkie pół plasterki i zasypujemy wymieszanym cynamonem z 6 łyżkami cukru
- resztę cukru - 2 łyżki mieszamy z mąką w małej miseczce( będziemy tym podsypywać ciasto, zanim położymy jabłka)
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i układamy w tortownicy tak, aby brzegi wychodziły poza tortownicę
- podsypujemy spód wymieszaną mąką z cukrem, wykładamy jabłka razem z powstałym sokiem
- masło rozpuszczamy i polewamy delikatnie nim jabłka
- piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- zamykamy płaty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut
Smacznego:)
Wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńI jest pyszne, 1/3 już pochłonięta:) Dobrze, że się dzień kończy, to starczy na jutro do kawki;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, krucha! :)
OdpowiedzUsuńTarta z jabłkami fantastyczna! A jak ją podgrzać i dodać z trzy gałki lodów waniliowych.... mmmmmniamm! Gdzie ja to mam wszystko zmieścić! :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja. Zniknęło w godzinę.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło;) Pozdrawiam!
UsuńDzięki za ten przepis. Dziś podjąłem wyzwanie i wyszło wprost genialnie. Nie sądziłem, że się uda. To było moje pierwsze ciasto w życiu :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co;) To ja dziękuję, to jest dla mnie największy komplement i radość, szczególnie, że przyczyniłam się do pierwszego wypieku! Na zdrówko!
Usuń