logo

sobota, 21 stycznia 2012

Krucha tarta z jabłkami w cynamonie

Chyba muszę "przeprosić" poprzednie ciasto, bo autorzy na cukrze pudrze mieli rację, że jest wyśmienite - skoro zniknęło w 3 godziny, zjedzone przez syna, męża i mnie - 1 kawałek:(

Właśnie chłopcy mnie spytali, co teraz upieczesz Mamo, Kochanie....
Tak więc ubrałam fartuszek i przygotowałam szybką i bardzo, ale to bardzo dobrą tartę z jabłkami w cynamonie, przepis Bajaderki z moimi małymi zmianami.






Składniki na formę o średnicy 30 cm:

  • 2, 5 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli

Na nadzienie:
  • 8 średnich jabłek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 duże jajko

Przygotowanie:
  • do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, mieszamy
  • zimne masło kroimy w paski, dodajemy do mąki, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto 
  • formujemy w kulę (ja formuję 5 mniejszych, łatwiej mi wtedy rozwałkować i dopasować do formy) i schładzamy przez godzinę w lodówce
  • jabłka obieramy, kroimy w cienkie pół plasterki i zasypujemy wymieszanym cynamonem z 6 łyżkami cukru
  • resztę cukru - 2 łyżki mieszamy z mąką w małej miseczce( będziemy tym podsypywać ciasto, zanim położymy jabłka)
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie płaty i układamy w tortownicy tak, aby brzegi wychodziły poza tortownicę
  • podsypujemy spód wymieszaną mąką z cukrem, wykładamy jabłka razem z powstałym sokiem

  • masło rozpuszczamy i polewamy delikatnie nim jabłka
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  • zamykamy płaty, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem



  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut



Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. I jest pyszne, 1/3 już pochłonięta:) Dobrze, że się dzień kończy, to starczy na jutro do kawki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z jabłkami fantastyczna! A jak ją podgrzać i dodać z trzy gałki lodów waniliowych.... mmmmmniamm! Gdzie ja to mam wszystko zmieścić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacja. Zniknęło w godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za ten przepis. Dziś podjąłem wyzwanie i wyszło wprost genialnie. Nie sądziłem, że się uda. To było moje pierwsze ciasto w życiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co;) To ja dziękuję, to jest dla mnie największy komplement i radość, szczególnie, że przyczyniłam się do pierwszego wypieku! Na zdrówko!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...