logo

piątek, 24 lutego 2012

Barszczyk czerwony i tarta z kapustą, grzybami i żurawiną

Zostało mi jeszcze trochę nadzienia z kiszonej kapusty i grzybów od tarty, przepis tutaj.
Rozmroziłam i dodałam tylko suszoną żurawinę do smaku i żurawinę ze słoika - też do smaku, szybko zrobiłam ciasto na tartę i upiekłam.


Do tego zrobiłam czysty barszczyk do popicia, ot taki piątkowy obiad.




Składniki na barszcz:
  • 3 buraki czerwone średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 1 mała cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty
  • majeranek, sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny do smaku 

Przygotowanie:
  • buraki wyszorwać, osuszyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku około godzinę w 200 stopniach, albo do momentu aż będą miękkie
  • zostawić do wsytudzenia a w tym czasie ugotować bulion
  • warzywa umyć, obrać, wstawić do garnka i zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziele, liść i pieprz w ziarnach, gotować do miękkości warzyw
  • wystudzone buraczki pokroić w plastry albo na 4, dodać do bulionu i gotować około 15 minut, aż do zagotowania si, wyłączyć i odstawic na 5-r godzin do naciągnięcia bulionu sokiem i smakiem z buraków
  • po tym czasie już prawie gotowy barszczyk zagotowac ponownie, dodać sok z 1/4 cytryny, 1 łyżkę majeranku, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, co Kto lubi

Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. chciałabym mieć dziś na obiad takie pyszności,
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już: rękawy do gory i zaczynamy od buraczków, ktore trzeba upiec, a potem za tartę;)

      Usuń
  2. Ojj, zjadłabym taki barszczyk! Tarta wygląda smakowicie, zresztą lista składników mówi sama za siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten sposób podania nadzienia tak naprawdę, bo takie nadzienie kapustno-grzybowe daję do pierogów, a na Kwestii Smaku zobaczyłam kilka lat temu tartę z kapustą i grzybami i odtąd na Święta podaję zawsze taką tartę, ale z moim farszem, zgapiłam przepis na ciasto i sposób podania.

      Polecam, przepis warty wypróbowania!

      A barszczyk, jak barszczyk, taki zwykły do picia;)

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam barszczyku, a takiej tarty to nigdy nie próbowałam :) Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka tarta to coś pysznego, ja już bez niej sobie Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam - pysznie, elegancko i szybko;)

      Usuń
    2. A jeśli chodzi o zdjęcia, to staram się jak umiem, ale mam za malo czasu na pstrynięcie fotki przy moich chłopakach;(

      Usuń
  4. Doskonały pomysł na tartę! Sycąca, i do tego barszcz do kompletu...pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...