Rozmroziłam i dodałam tylko suszoną żurawinę do smaku i żurawinę ze słoika - też do smaku, szybko zrobiłam ciasto na tartę i upiekłam.
Składniki na barszcz:
- 3 buraki czerwone średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 1 mała cebula
- liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty
- majeranek, sól, ewentualnie cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- buraki wyszorwać, osuszyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku około godzinę w 200 stopniach, albo do momentu aż będą miękkie
- zostawić do wsytudzenia a w tym czasie ugotować bulion
- warzywa umyć, obrać, wstawić do garnka i zalać 1,5 l zimnej wody, dodać ziele, liść i pieprz w ziarnach, gotować do miękkości warzyw
- wystudzone buraczki pokroić w plastry albo na 4, dodać do bulionu i gotować około 15 minut, aż do zagotowania si, wyłączyć i odstawic na 5-r godzin do naciągnięcia bulionu sokiem i smakiem z buraków
- po tym czasie już prawie gotowy barszczyk zagotowac ponownie, dodać sok z 1/4 cytryny, 1 łyżkę majeranku, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, co Kto lubi
Smacznego;)
chciałabym mieć dziś na obiad takie pyszności,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
No to już: rękawy do gory i zaczynamy od buraczków, ktore trzeba upiec, a potem za tartę;)
UsuńOjj, zjadłabym taki barszczyk! Tarta wygląda smakowicie, zresztą lista składników mówi sama za siebie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sposób podania nadzienia tak naprawdę, bo takie nadzienie kapustno-grzybowe daję do pierogów, a na Kwestii Smaku zobaczyłam kilka lat temu tartę z kapustą i grzybami i odtąd na Święta podaję zawsze taką tartę, ale z moim farszem, zgapiłam przepis na ciasto i sposób podania.
UsuńPolecam, przepis warty wypróbowania!
A barszczyk, jak barszczyk, taki zwykły do picia;)
Dawno nie jadłam barszczyku, a takiej tarty to nigdy nie próbowałam :) Śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTaka tarta to coś pysznego, ja już bez niej sobie Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam - pysznie, elegancko i szybko;)
UsuńA jeśli chodzi o zdjęcia, to staram się jak umiem, ale mam za malo czasu na pstrynięcie fotki przy moich chłopakach;(
UsuńDoskonały pomysł na tartę! Sycąca, i do tego barszcz do kompletu...pycha!
OdpowiedzUsuńpyszny barszczyk :)
OdpowiedzUsuń