logo

piątek, 24 lutego 2012

Sernik jagodowy

Wczoraj spędziłam w piwnicy pół wieczoru, układałam puste słoiki, przestawiałam te pełne na jeden regał i szukałam jagód;)
I znalazłam, ale nie przyznałam się, że wśrod przyniesionych słoików do domu, mam też jagody, nie po ostatnim razie, jak mi zjedli;)

Mój M. pojechał już do pracy, chłopcy w miarę są grzeczni, więc szybciutko wyjęłam co potrzeba i zrobiłam jagodowy sernik.



Życie jest piękne, ach, ... rozmarzyłam się;)

Składniki na małą tortownicę o średnicy 23 cm:
  • 0,5 kg ser na serniki w wiaderku
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • słoik jagód w cukrze - 0, 25 ml

Przygotowanie:
  • żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć do białości
  • dodać ser i budyń, zmiksować na gładką masę
  • dodać jagody odsączone z soku
  • ubić pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą jagodowo-serową
  • wstawić d nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 25-30 minut
  • wyjąć z piekarnika, zupełnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin

Niestety, moja radość nie trwała długo, maluchu tak mi rozrabiały, że zupełnie o nim zapomniałam i się troszkę przypiekł;(


Uratowałam go, tak myślę, polewą na bazie jogurtu naturalnego i cukru pudru - 4 łyżki jogurtu wymieszałam z 2 łyżkami cukru pudru, dodałam do tego 1łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie  i równo rozprowadziłam po wierzchu sernika i dopiero wtedy wstawiłam do lodówki.


Smacznego;)

14 komentarzy:

  1. Znakomicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyszedł, gdybys nie napisala, że się przypalił to bym nie zauważyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Paulina;)

      Jestem zła, bo to ostatni słoik jagód;(

      Usuń
  3. A gdyby zamiast jagód w cukrze dodać drzem jagodowy? Wyjdzie? Ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że wyjdzie;) Proszę tylko spróbować czy będzie wystarczająco słodka masa jeszcze przed dodaniem białek i w razie czego dodać więcej cukru pudru.

      Usuń
  4. Przypiekł się? Kto by się czepiał, skoro wygląda rewelacyjnie! Bardzo mi się podoba ta polewa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypiekł, przypiekł... jagódek szkoda, całego sernika;( Fakt, połowy nie ma, bo to tylko mi przeszkadza, sąsiadom i chlopakom nie;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  5. zjadłabym:) do kawy:) w Twoim towarzystwie, o! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie Kochana! Takim to bym Ciebie nie poczęstowała, Ciebie zapraszam na taki idealnie upieczony, w następnym tygodniu, zrobię sernik z dedykacją dla oliwek;) - oliwka;) - odmienia się Ciebie?;)
      Może być czekoladowy, chyba że inne smaki sernika preferujesz?;)

      Usuń
  6. Wygląda pięknie, i wcale nie widać, że przypieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jagódki :)

    Haha i udało mi się zgadną, że sernik będzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadałaś Kochana, ale jak czytałaś, przypalil mi się;(
      Ale już go nie ma, więc chyba smakował;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...