Mam już zakwas, pierwszy chleb za mną, pora na ukiszenie żuru, do którego namówiła mnie
Kasia, bo będziemy wspólnie piekly chleb, do którego będzie potrzebny właśnie żur- ek. Przepis też oczywiście od Kasi, który pochodzi z książki "Obiady u Kowalskich".
Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej typ720
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1/2 L letniej wody
- kawałek razowego chleba (ja nie dałam, ale dodałam 1 łyżeczkę zakwasu żytniego)
Przygotowanie:
- mąkę zalewamy wodą i mieszamy np. koziołkiem żeby nie było grudek
- dodajemy czosnek i chlebek razowy lub zakwas
- zakrywamy słoik czystą ściereczką lub gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 5-7 dni
- przemieszać raz dziennie koziołkiem
Gdy żur jest kwaszony po raz pierwszy trwa to niestety prawie cały tydzień ale przy następnym kiszeniu należy pozostawić nieco poprzedniego zakwasu i wówczas proces ten trwa 3-5 dni. Ja tak zrobię, będę miała dzięki temu żurek na zupę i do moich wypieków chleba.
Smacznego;)
Mój żurek telepatycznie łączy się z Twoim! :)
OdpowiedzUsuńA mój z Twoim! Ile radości daje przygotowanie tak prostego zakwasu co?;) A potem duma, że zupa zrobiona od podstaw, chleb upieczony samemu...;)
UsuńA mój z waszymi też się łączy :))Nie ma to jak domowe ręczne robótki Hej:)
OdpowiedzUsuńI jest fajnie, Hej;) Uwielbiam takie klimaty, niby na odległość, a czuję obecność Każdej w mojej kuchni;)
UsuńTo może i ja zrobię...Kusi, kusi...
OdpowiedzUsuńZrób, zrób, nie daj się prosić;)
UsuńNie ma nic lepszego niż żur przygotowany na domowym zakwasie :) Jutro nastawiam swój :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem tego zdania! Witaj w klubie, Hej!;)
UsuńA właśnie zakupiłam dzisiaj mąkę żytnią żurkową więc też się łącze chociaż jeszcze nie robię jeszcze z niej nic:)a w ogóle to gdzie wy się podziewacie, na durszlaku tak smutno...
OdpowiedzUsuńTo super, połącz się z nami dosłownie i zakiś żur;) Na Święta będzie jak znalazł;) Na dworzu widniej to z maluchami dłużej jestem i wtedy wieczorami nadrabiam obowiązki domowe;) Mi też brakuje pogaduszek;(
UsuńMój żurek od lata stoi w lodówce... ;) A, wiem! ;) Będziecie piekły chleb na żurku! ;) To najlepszy chleb na świecie, odkąd wypróbowałam ten Kasiny przepis, piekę go regularnie, wszyscy się nim zachwycają! :)
OdpowiedzUsuńTak, Kasia jak zobaczyła, że już upiekłam swój pierwszy chleb, zaproponowała, że może upieczemy razem żurkowy;) Tak więc kiszę Jej żur!
UsuńNastępny chleb na żurku zrobię ze swojego zakwasu - z Twojego przepisu!!!
OdpowiedzUsuńJa już kolejny mam nastawiony - z podwójnej ilości, bo i hcleb i żurek będę gotować w weekend! Dziś już do iego zaglądałam, wymieszałąm i niech dalej sobie radzi sam - jutro znowu mu namieszam;)
OdpowiedzUsuń