logo

środa, 28 marca 2012

Buchty drożdżowe z kruszonką

Od kiedy je zobaczyłam u Słodkiej Babeczki, wiedziałam, że nadejdzie dzień kiedy je upiekę. Zostało mi 15 g drożdży i w zupełności wystarczyło na przygotowanie porcji do małej tortownicy.


Jestem, jesteśmy zachwyceni tymi drożdzowymi bułami, są mięciutkie, pachnące, pyszne, synek mówił, że smakują jak pyszna chałeczka - z myślą o Nim zrobiłam czyste w środku i z chrupiącą kruszonką na wierzchu.





Robi się je bardzo łatwo, uwielbiam patrzeć jak rośnie najpierw zaczyn, potem ciasto, potem już uformowane kuleczki w tortownicy.... ach, rozmarzyłam się, robienie drożdżowych wypieków bardzo mnie relaksuje i odpręża, a Was? ;)




Składniki na małą tortownicę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 20 g masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/4 lyżeczki soli



Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do dużej miski, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże
  • dosypać połowę cukru, dolać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki  na gładką masę, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut
  • po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto, owinąć folią, zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godzin
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
  • wyrobić ciasto chwilę, podzielić na części - robiłam to w misce, od czasu do czasu "mocząc" ręce w mące uformowałam 12 małych kulek
  • układać je w tortownicy, jedna koło drugiej, zostawić do wyrośnięcia - mają podwoić swoją wielkość
  • w tym czasie przygotować kruszonkę z cukru, mąki, masła 
  • wyrośnięte buchty posmarować mlekiem, obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, piec około 50-60 minut






















  • studzić na kratce, najlepsze jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem;)



Smacznego;)

16 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda! Poprosze takie ciacho na 2 sniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! :) Same, ze słodkim twarożkiem, dżemem, miodem, ....?

      Usuń
  2. idealna. Dla mnie buła dla syna kruszonka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była pyszna, nawet Joanna z chłopakami się załapała i czekoladową babę też skubnęła;)

      Usuń
  3. Buchty! Co za piękne słowo! I tak przekonywająco opisałaś radość ich robienia, że biorę to od Ciebie i do dzieła!;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja zrobię moim chłopakom w piątek wieczorem, to będą mieli na śniadanie kiedy ja będę w pracy. Wiem też, że będę kombinować i nadziewać, bo jest czym;) Pyszna i piękna sprawa, czekam na wrażenia;)

      Usuń
  4. Piękne Ci wyszły! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu:) Wyglądają tak apetycznie, że z chęcią bym sięgnęła po jedną:) Taką bez dodatków:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za inspirację;) Poczęstowalabym, ale.... już nie ma;) Następnym razem zapraszam, już w piątek upiekę, ale cichutko, żeby nie zjedli, bo znowu zabraknie;)

      Usuń
  5. uwielbiam buchty, chcę jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widze, ze buchtyrobia zawrotna kariere :) Moze w weeeknd zrobie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Do drożdżowego zawsze jestem chętna :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne danie. Idealne na deserek w ogródku. Muszę koniecznie spróbować, bo tak mnie skusiłaś, że chyba teraz to już nie mam wyjścia. :) Na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie szukałam inspiracji na jakieś drożdżowe cudo :) i....znalazłam :) zaraz zabieram się do preparowania :)wygląda "przesmacznie" już sobie wyobrażam jakie będzie dobre z domowym dżemikiem z wiśni :)
    Dziękuje za przepis i pozdrawiam Jasmina

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...