logo

niedziela, 18 marca 2012

Placuszki kukurydziane

Są to bardzo delikatne placuszki i takie inne w smaku, bo z samej kukurydzianej mąki, mój synek je uwielbia. Mówi, że są żółciutkie jak słonko i w sumie ma rację! Najlepsze dla niego oczywiście z magicznym cukrem: lawendowym, dla mnie najlepsze z dżemem z cukini, który poznacie w sezonie.

  

 Składniki:

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko


Przygotowanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misce miksera i miksować do połączenia i uzyskania gładkiego ciasta lub zrobić to za pomocą rózgi - trzeba tylko dokładnie wszystko wymieszać
  • smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru, około 30-40 sekund z każdej strony
  • podać z ulubionymi dodatkami


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Fajne, nie próbowałam takich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na mięciutkie,muszę upiec bo z samej mąki kukurydzianej jeszcze nie robiłam a bardzo smakowite widać.Zresztą jak synuś mówi ,że smaczne to tak musi być bo dzieci nie kłamią .Albo im coś smakuje albo nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, wygląda pięknie:-) Dżemik bardzo kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie, nie robiłam nigdy takich, więc z chęcią spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłyśmy ! Są przepyszne . Dzidzia oszalała na ich punkcie :). I o dziwo najbardziej smakowały jej posypane zwykłym brązowym cukrem. Wielkie dzięki za inspiracje kulinarne - często tu zaglądamy i testujemy ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mój synek też najbardziej z cukrem lubi;) I dziękuję za zaglądanie i testowanie - to mnie zapewnia, że chociaż jest tak wiele blogów kulinarnych, to mój też jest przydatny;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...