logo

piątek, 6 kwietnia 2012

Biała kiełbasa marynowana w czerwonym winie

Taką zwykłą białą kiełbasę uwielbiam jeść u Mamy, która gotuje ją tak pomalutku, na minimalnym ogniu, podaje poprostu z ćwikłą i smakuje wybornie. Ja, choć taką samą kiełbasę bym obok Niej gotowała, nie zrobię tego tak jak Mama, nie będzie już tak smakowała - i dobrze, bo to właśnie jest ta magia każdego z nas, to serce, które w tym wypadku czuć w każdym kęsie.

Ja w rodzinie jestem ta od wynalazków, jak mówi Mama, od kombinowania i jak Święta są u nas w domu, to robię białą na kilka sposobów, dziś przepis na ten ulubiony!



Składniki:
  • 6 białych kiełbasek - surowych
  • 2 cebule
  • szklanka czerwonego wytrwanego wina
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  • układamy kiełbasę w naczyniu, polewamy 2 łyżkami miodu, posypujemy 2 łyżkami majeranku
  • cebulę kroimy w krążki, przykrywamy kiełbasę
  • posypujemy resztą majeranku, polewamy resztą miodu, zalewamy winem
  • naczynie zafoliować i odstawić do lodówki na 24 godziny, po 12 godzinach odwrocić kiełbasę na drugą stronę


  • po okresie marynowania kiełbasy rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i wyciągamy samą kiełbasę, obsmażamy z każdej strony po 4-5 minut, dodajemy samą cebulę, też ją obsmażamy kilka minut
  • zalewamy kiełbasę marynatą z naczynia, przykrywamy i dusimy około 40 minut do godziny godziny, po pół godzinie odwracamy kiełbasę na drugą stronę


  • podajemy z sosem majonezowo-chrzanowym, jogurtowym ze szczypiorem i koperkiem, z ćwikłą
















Smacznego;)

13 komentarzy:

  1. wczoraj właśnie myślałam jak tu zrobić tę kiełbaskę. Chyba wypróbuję ten sposób bo jest bardzo smakowity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinacji mam kilka, ale tą lubimy najbardziej! Mój najmłodszy brat - hahha ma 29 lat;) jakby dostał gar takiej kiełbasy w przenecie do Bożego narodzenia by mnie na rękach nosił;)

      Usuń
  2. Kapitalna kiełbaska;-) Wesołych świąt;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm, pycha..
    Ja tez w domu często kombinuję, tylko niektórym niestety nie smakują takie wykombinowane dania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinowanie w kuchni czyni mistrza, więc jak innym nie smakuje to się nie przejmuj i kombinuj dalej, możliwości jest całe mnóstwo! najlepszego w Święta Milenka!

      Usuń
    2. Racja! ;) Dziękuję i nawzajem :)

      Usuń
  4. W święta mam gości i właśnie będę robić zapiekaną białą kiełbaskę na II dzień świąt, nie wiedziałam, że możny ją marynować, koniecznie wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewuś wykombinowałaś tak ,że i u mnie tej kiełbasy nie może zabraknąć tym bardziej że jak wino czerwone to ja pierwsza hahaha Tak że będę się zajadała i nie omieszkam wspomnieć Ciebie przy wigilijnym stole HEJ!!
    PS. czy ten "janiołek " w końcu dotarł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka kiełbaska to podstawa, winko czerwone też;) Miło mi bardzo, ja o Tobie też często mówię i opowiadam;)
      Aniołek dotarł, kontuzjowany... osobny post wieczorem jak wrócę z zakupów;) Buziaki, Hej!

      Usuń
  6. Robię bardzo podobną marynatę, tyle, że ja piekę kiełbasę - układam ją na wcześniej zeszklonej cebuli. Masz rację - pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałaś Margarytko - pycha! Wesołych Świąt;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...